2024. május 11. - Ferenc

Ötpárti egyeztetés a plafontörvényhez

Az SZDSZ újabb ötpárti egyeztetést kezdeményez vasárnap délutánra a parlamentbe, ahol megállapodásra akarnak jutni a plafontörvénnyel kapcsolatban - közölte a párt frakcióvezetője pénteken az MTI-vel.
2008. október 31. péntek 15:55 - Hírextra
Kóka János azt mondta, a megbeszélésre a parlamenti pártok frakcióvezetőit, illetve a költségvetési és gazdaságpolitikával foglalkozó képviselőit várják.

A frakcióvezető szerint most a plafontörvény konszenzusos elfogadása a befektetők felé küldhető legjobb üzenet. Mint mondta, a mértékek nyitott kérdések, mert nem dőlt el, hogy jövőre, illetve az azt követő két évben mekkora legyen a kiadási plafon és vita van a Fidesz által javasolt Költségvetési Tanács, illetve az MSZP által tervezett Költségvetési Hivatal ügyében is.

Kóka János szeretné, ha az Országgyűlés költségvetési bizottságának vasárnapi ülése előtt minden lényegesebb pontban meg tudnának állapodni.

A frakcióvezető annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az egyik költségvetési sarokszámot már az ötpárti egyeztetésen rögzíteni lehetne. Véleménye szerint ez a jelenlegi világgazdasági krízis közepette nagyon erős biztonsági elemet jelentene, mert azt üzenné a piacoknak: a magyar állam képes kordában tartani kiadásait és pénzügyeit.

Az SZDSZ liberális közgazdászokkal áttekintette a plafontörvényekkel, a tervezett költségvetési átalakításokkal és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pénzügyi csomagjával kapcsolatos helyzetet. Véleményük szerint a gazdaságpolitikai döntéseknek ezekben a hetekben a stabilitást, a versenyképességet és az euró bevezetését kell szolgálniuk.

A frakcióvezető azt mondta, hogy a plafontörvény közelebb viheti Magyarországot a stabilitáshoz. Utalt arra, hogy a szabad demokraták hónapok óta figyelmeztetik a politikát: a 10 millió polgár vagyonának, megtakarításának és munkahelyének megőrzéséhez olyan szigorú plafontörvényre van szükség, amely garantálja, hogy az állam 2009-ben ne költhessen többet, mint 2008-ban. Az SZDSZ szerint ez teljesítené az IMF feltételeit és a tervezettnél kisebb növekedés esetén is biztonságosan finanszírozhatóvá tenné az államháztartást.

Kóka János kitért arra, hogy a növekedéshez szerkezeti átalakítások is kellenek, és elsősorban a felsőoktatás, a szociális és nyugdíjrendszer, illetve az állami kiadások újragondolására van szükség. Az adóreform garanciáit a liberálisok a stabilitási és adóreformalap (SARA) létrehozásában látják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását