2024. május 12. - Pongrác

Vitára alkalmas a költségvetés tervezete

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Bizottság általános vitára alkalmasnak találta a 2009. évi költségvetés tervezetét, erről 15-13-as szavazati arányban döntöttek a képviselők szerdán.
2008. október 29. szerda 15:17 - Hírextra
A költségvetés tervezetének átdolgozott változata kerül a parlament elé a jövő héten, a pénzügyi válság kialakulása miatt új verzió nem készül, viszont a kormány több módosító indítványt is be fog terjeszteni - közölte a bizottság ülésén Jauernik István, az önkormányzati minisztérium államtitkára.

Varga Sándor, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője elmondta: a pénzügyminiszter pénteken nyújtja be a módosító csomagot, s hétfőn már ennek alapján, illetve figyelembe vételével tartja meg expozéját a tárca vezetője.

Gy. Németh Erzsébet (MSZP), a bizottság elnöke az MTI-nek elmondta: várhatóan változni fognak a sarokszámok, a GDP növekedési ütemének alakulására vonatkozó célkitűzés, s több más adat. Ennek ellenére a bizottság úgy döntött, induljon el az általános vita, s a gazdasági és a pénzügyi helyzet változásai szerint a későbbiekben szintén módosító indítványokkal biztosítják, hogy a jövő évi költségvetés tartható és végrehajtható legyen.

Jauernik István közölte, hogy a beterjesztett költségvetéshez képest önkormányzatokat csak olyan mértékben érinti negatívan, amennyiben feladataik csökkennek. Ilyen terület, illetve feladat az, hogy mivel közszférában béremelés nem várható, s a tervek szerint 13. havi bérkifizetés sem lesz, csak ezekkel az összegekkel fogják csökkenteni az önkormányzatok támogatását, más forráselvonás nem lesz, a fejlesztésekhez nem nyúlnak.

Az ellenzéki képviselők elsősorban azt kifogásolták, hogy még mindig nem ismertek a fő számok az önkormányzati szférát illetően, ezért irreálisnak, "virtuálisnak" nevezték a költségvetés tervezetét
Felvetették azt is, hogy a tervezet irreális bevételekkel számol. Ilyen például az, hogy a személyi jövedelemadóból illetve az iparűzési adóból a helyi önkormányzatokhoz kerülő összegeket túl magasra tervezték, holott recesszió van, a kisebb önkormányzatoknál működő kis- és középvállalkozások várhatóan nem fognak fejleszteni, s a személyi jövedelmek növekedésének üteme is lelassul majd.

Kovács Zoltán (Fidesz), a bizottság alelnöke az MTI-nek elmondta: az önkormányzatoknál a kiadások és bevételek nem lesznek egyensúlyban, s ezt majd ingatlan eladással, hitelfelvétellel próbálják kivédeni, ami egy "életveszélyes pálya". Véleménye szerint komoly problémát fog jelenteni az, hogy az ellenzék csak az írásos előterjesztéshez tud módosító indítványokat beterjeszteni, ami a kormány módosító csomagja alapján megváltozik, s módosításhoz módosítást javasolni komoly gondot jelent.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását