2024. április 27. - Zita

Ötpárti egyeztetés képviselői pénzek ügyében

Az MSZP a képviselői jövedelmek és költségtérítés ügyében az ötpárti tárgyalások haladéktalan összehívását javasolja - mondta Lendvai Ildikó, a párt parlamenti frakcióvezetője hétfőn az MTI-nek.
2008. november 3. hétfő 12:47 - Hírextra
A képviselői költségtérítések rendezésére korábban már készült szocialista törvényjavaslat, amellyel akkor a frakció egyedül maradt - emlékeztetett a politikus a frakcióülés után. Hozzátette: a képviselőcsoport reméli, hogy az adott helyzetben minden frakció megérti a változtatás szükségességét.

A múlt év végén a szocialisták azt javasolták, hogy bruttósítsák a képviselői jövedelmeket, a szállást és a külföldi kiküldetést kivéve pedig megszüntették volna a költségtérítést. A Fidesz akkor azt mondta, át kell alakítani a képviselőknek járó költségtérítés rendszerét, de nem úgy, hogy háromszorosára emelik a fizetésüket.

Lendvai Ildikó elmondta: a szocialista képviselőcsoport szükségesnek tartja, hogy másokhoz hasonlóan a képviselők is vállalják a válságkezelés kényszerű következményeit. Mint közölte, az MSZP-frakció szükségesnek tartja, hogy 2009-ben a közszféra más szereplőihez hasonlóan a képviselők jövedelmét is befagyasszák.

Az MTI azon kérdésére, mit szólnak az MDF javaslatához, Lendvai Ildikó közölte: készek nyitottan megvitatni a többi frakció javaslatát is.

Az MDF országos választmányának elnöksége vasárnap arra kérte a párt parlamenti frakcióját - és ezt javasolta a többi országgyűlési képviselőnek is -, hogy novembertől mondjanak le a képviselői költségtérítés 18 százalékáról, amely összeg így a költségvetésben marad. Indoklásuk szerint az országnak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy minél kisebb összeget kelljen felhasználni az IMF-hitelből.

Lendvai Ildikó az október 28-án tartott ötpárti egyezetésen javasolta, hogy a parlamenti képviselők bére és juttatásai se emelkedjenek jövőre, illetve ismét tegyenek lépéseket a képviselői költségtérítések, például a lakásbérlet ügyének rendezésére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását