2024. április 29. - Péter

A Védegylet nem érti - közlemény

Alulírott szervezetek értetlenül állnak az SZDSZ-frakció bejelentése előtt, miszerint nem támogatják Fülöp Sándort a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának posztjára.
2008. február 20. szerda 22:31 - Hírextra
"A képviselőcsoportnak előzetesen nem volt módja meggyőződni az ombudsmanjelöltek alkalmasságáról" - áll a szabad demokrata parlamenti frakció közleményében. Ez annál különösebb, mert a jelölt megismerésének alkotmányos procedúrájában - Fülöp Sándor országgyűlési bizottsági meghallgatásán - az SZDSZ képviselői is részt vettek. A látottak és hallottak alapján február 5-én, a Környezetvédelmi Bizottság ülésén támogatták a jelöltet.

Aki érdeklődött az ombudsmanjelölt személye iránt, annak egyébként a köztársasági elnök január 16-i bejelentése óta eltelt egy hónapban módjában állt volna ezen felül is meggyőződni arról, hogy Fülöp Sándor alkalmas-e a poszt betöltésére.

Ezért felvetődik a kérdés, hogy az SZDSZ-nek vajon tényleg a jelölt szakmai kompetenciája iránt támadtak-e váratlan kétségei.

Ha a köztársasági elnök jelölési gyakorlatát tartják elfogadhatatlannak, akkor jó lenne, ha a Szabad Demokraták Szövetsége elmondaná, miért tartja rossznak ezt a gyakorlatot. Emlékeztetni szeretnénk, hogy Sólyom László azért nem egyeztet előzetesen a pártokkal jelöltjeiről, mert el akarja kerülni, hogy az alkotmány szerint független intézmények pártpolitikai alkuk tárgyává váljanak, s erre nincs más eszköze, mint az előzetes egyeztetés nélküli jelölés.

Ha netán a jelölt környezetre káros tevékenységek kapcsán felmutatott eddigi sikeres jogvédő tevékenysége zavarja a gazdaságfejlesztésben a zöld szempontokat gyakran hátra soroló liberálisokat, akkor ezt kellene őszintén elmondaniuk.

Sajnálatosnak tartjuk, hogy a jövő nemzedékek országgyűlési biztosáról szóló, ötpárti konszenzussal elfogadott törvénytervezet megvalósulásának útjában homályos akadályok állnak. Minden felelős parlamenti frakciótól elvárható, hogy amennyiben nem támogatja a köztársasági elnök ombudsmanjelöltjét, döntését valódi érvekkel érdemben indokolja. Meggyőződésünk, hogy a fontos új jogintézmény kapcsán bemutatott érthetetlen politikai manőverezés az SZDSZ jogvédő múltjával is nehezen egyeztethető össze.

Boda Zsolt, szóvivő - Védegylet
Farkas István, ügyvezető - Magyar Természetvédők Szövetsége
Lukács András, elnök - Levegő Munkacsoport
Kiadó: Védegylet Egyesület
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását