2024. április 28. - Valéria

Az új találmány megszámolja a hajad

Vége a megalapozatlan hajnövesztőreklámoknak. Egy Ausztráliában kifejlesztett szoftver végre képes nagy pontossággal megszámolni a hajszálakat vagy a test más részének szőrszálait.
2008. november 3. hétfő 12:50 - Hírextra
Ezzel üzembiztosan ellenőrizhető a hajnövesztőszerek vagy a végleges szőrtelenítés eredménye. Az ausztrál Nemzetközösségi Tudományos és Ipari Kutatási Szervezet Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) matematikusai és informatikusai a Skin Research and Technology című folyóirat legfrissebb számában publikálták eredményeiket.

A számítógépes program a bőrre nyomott szkenner által készített fényképfelvételeket használja. Matematikai algoritmus segítségével minden egyes szőrszálat számba vesz és azonosít, azoknak sajátos egyedi jellegzetességei (például a relatív egyenessége) alapján. Képes arra, hogy különbséget tegyen a haj-, illetve a szőr és a bőr más képződményei (ráncok, sebhelyek, anyajegyek) között.

Kifejlesztői szerint hasznos lehet például az epilálókrémek gyártói számára, mivel nagyon pontosan mérni tudja az efféle készítmények hatékonyságát.

"A kezelést túlélő szőrszálakat végre nem kell +kézi erővel+ megszámlálni, ami igen nehéz feladat volt" - magyarázta az ABC közszolgálati rádiónak adott interjújában Pascal Vallotton projektvezető.
Ezenkívül a program képes arra, hogy megállapítsa egy-egy hajszál növekedési ütemét, de egyéb hosszú és vékony képződmények - így például egy sejtegyüttesben jelenlévő neuronok vagy hosszú fehérjeláncok - is gépre vihetők vele.

"Sajnos egy ilyen szoftver pontosságának ellenőrzéséhez kénytelenek voltunk a jó öreg manuális módszerhez folyamodni: több tucat önkéntes haj- és szőrszálait számoltuk meg egy-egy kezelés előtt és után. Ehhez minden egyes szálat meg kellett jelölnünk. A hihetetlenül aprólékos munka után azonban nagy megkönnyebbüléssel állapítottuk meg, hogy a szoftver eredményei legalább olyan pontosak, mint a kézi számolással kapottak" - mondta Vallotton.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását