2024. május 2. - Zsigmond

Callasra emlékeznek

Maria Callas emlékének szentelt maratoni vetítés kezdődött kedden Budapesten az Olasz Kultúrintézetben abból az alkalomból, hogy a világhírű operaénekesnő vasárnap lett volna 84 éves - közölte az intézmény kedden az MTI-vel.
2007. december 4. kedd 13:07 - Hírextra

Az este 9-ig tartó, 12 órás vetítés keretében az érdeklődők zenei részleteket, filmeket, interjúkat tekinthetnek meg a díva életéről, pályájának legfontosabb állomásairól, koncertekről, színházi előadásokról.

Maria Callas, a 20. század egyik legnagyobb énekesnője 1923. december 2-án született Cecilia Sofia Anna Maria Kalogeropulosz néven New Yorkban, görög bevándorló apja a könnyebbség kedvéért vette fel a Callas nevet. Az énekesnő 1940-ben debütált az athéni operaházban. Callas színészileg is képezte magát a neorealista rendező Luchino Viscontinál, aki a legnagyobb tragikának nevezte. A New York-i Metropolitan operában 1956 októberében lépett először színpadra Normaként.

Alig két évtizednyi pályafutása során 529 előadáson 36 szerepet alakított, s húsz teljes operafelvételt készített. Három oktávnyi hangja a felső E-től az alsó F-ig terjedt, így a koloratúrszoprántól a drámai szopránig mindenre alkalmas volt. Ő próbálta először színészi játékkal megreformálni az olasz operát, rendezte egyebek között Visconti és Franco Zeffirelli is, Pasolinivel 1969-ben forgatta a Médeát.

1959-től jobbára csak koncerteket vállalt, operaszínpadra 1965-ben a londoni Covent Gardenben Toscaként lépett utoljára, a nyilvánosság előtt pedig utoljára 1974 októberében énekelt Szapporóban.
Maria Callas, akit sokan "primadonna assoluta"-ként emlegetnek, harminc éve, 1977. szeptember 16-án halt meg Párizsban. A hivatalos közlemény szerint szívroham következtében, bár sokan öngyilkosságról beszéltek. Hamvait két évvel később szórták a görög tengerbe.

Az opera koronázatlan királynőjéről 1994-ben Milánóban, 1997-ben Párizsban neveztek el teret, életéről Mesterkurzus címmel Terence McNally írt színdarabot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását