2024. április 20. - Tivadar

Itt a következő gyilkos járvány?

A tuberkulózis (tbc) egy kellemetlen, de jól gyógyítható betegségnek számít, gyerekek számára létezik védőoltás, a nagyobbakat pedig antibiotikummal szokták sikeresen kezelni. A tbc-baktérium azonban mutálódik, így egyre jobban ellenáll a gyógyszereknek.
2008. november 3. hétfő 07:29 - Ádám Péter
Bár az XDR-TB úgy hangzik, mint egy újgenerációs mobiltelefon neve, de ennél valamivel súlyosabb dologról van szó. Az XDR-TB (extremely drug resistant TB), vagyis a rendkívüli módon gyógyszerellenálló tbc-baktérium egy viszonylag újfajta kórokozó, amely szinte gyógyíthatatlannak számít. Mivel a tbc egy már-már elfeledett, régi idők betegségének van elkönyvelve, így nem áll a figyelem középpontjában. Jóval lekőrözik a különböző “divatkórok”, mint pl. a madárinfluenza, melyekkel hatásosan lehet riogatni a népeket világszerte.

Kampány rémisztő fotókkal

Tuberkulózis
A tuberkulózis (tbc) vagy gümőkór egy olyan fertőző betegség, amelyet a Mycobacterium tuberculosis bacilus okoz, és ami leggyakrabban a tüdőt támadja meg (pulmonáris tbc), de megtámadhatja a központi idegrendszert lásd agyhártyagyulladás (meningitisz), a nyirokrendszert és a keringési rendszert (miliaris tbc), az ivarszerveket/húgyutakat, csontokat, ízületeket és még a bőr felületet is. A pulmonáris (tüdőt támadó) tbc beteg tüdejében rögök, gümők keletkeznek. A gümő a latin tuberculum fordítása. Innen jön a gümőkór név. A gümők megakadályozzák a normális tüdőfunkciót. A tuberkulózis a történelem során az egyik legtöbb halálesetet okozó betegség volt, ma már gyógyítható, de még mindig több mint kétmilliárd ember fertőzött a bacilussal. (Az angol WP idézete szerint a Föld összlakosságának egy harmada). A kevésbé fejlett országokban évente kilencmillió új fertőzést és kétmillió halálesetet jelentenek. A fejlettebb országokban főként az immunrendszer csökkent védekezőképessége, amit pl. a HIV-vírus ellen hatásos, de az immunszupresszív (immunrendszer működését akadályozó) gyógyszerek alkalmazása, valamint kábítószerhasználat segíti elő a tbc-s megbetegedést, de hagyományosan a nem kielégítő táplálkozás, és általánosságban szegény életkörülmények voltak okozói (innen a nézet, hogy a tbc a „nyomor betegsége”) Bár a baktériummal fertőzöttek kb. 90 százaléka tünetmentes, látens tbc-fertőzöttséggel él (LTBI), az esetek kb. 10 százalékában a betegség teljesen kifejlődik, fertőzővé válik és ha nem kezelik, az eseteknek legalább fele halálhoz vezet.
Forrás: Wikipedia
Ha már a riogatásnál tartunk, akkor feltétlenül meg kell említeni azt a készülő világkampányt, amellyel többen összefogva fel szeretnék hívni az emberiség figyelmét az XDR-TB rohamos és pusztító terjeszkedésére. A kampány központi része egy James Nachtwey nevezetű fotóriporter által készített, igencsak megrázó fotósorozat. Nachtwey 2007-ben elnyerte a rangos TED-díjat, és az elismeréssel járó százezer dolláros jutalmat valamilyen, a világot megmentő nemes célra gondolta fordítani. Ebből az ötletből született a jelenlegi XDR-TB-kampány.

A sokkoló képek a világ különböző pontjain készültek, és szenvedő, haldokló embereket ábrázolnak, akiket az új típusú tbc-baktérium támadott meg. A fotók a kampány részeként kerülnek majd bemutatásra ötven nagyvárosban világszerte. A szervezők azt remélik, hogy ezzel a kis érzelmi ráhatással sikerül majd megkongatni azt a bizonyos vészharangot, és így erős lökést adni az XDR-TB elleni küzdelemnek, kiemelten a betegség diagnosztizálásának. Talán nem véletlen, hogy a kampány főtámogatója a BD (Becton, Dickinson and Company) egy orvosi technológiákat gyártó cég, amely főprofilja a diagnosztikai eszközök fejlesztése és forgalmazása.

Miért is kell félni az XDR-TB-től?

Az egészségügyi világszervezet (WHO) először 2006 márciusában tett közzé jelentést az XDR-TB felbukkanásáról. Akkoriban azonban nem kapott túlzottan nagy figyelmet az új kórokozó, mivel az egész világ a madárinfluenzától való pánikolással volt éppen elfoglalva. Jelenleg nagyjából 30-50 ezerre tehető a rendkívüli módon gyógyszerellenálló tbc-ben szenvedők száma, de pontos adat nem áll a WHO rendelkezésére, mivel sok helyen nincs megfelelő diagnosztikai felszerelés az XDR-TB kimutatására.

Az első eseteket Dél-Afrikában - ahol a vándorló bányászok terjesztették - és a volt Szovjetunió országainak börtöneiben diagnosztizálták. Mostanra azonban több mint negyven országban találtak XDR-TB-vel fertőzötteket. A WHO adatai (2008. június) alapján, Magyarországon még nem találtak az új tbc-ben megbetegedő embereket, de a környező országokban (Románia, Ukrajna, Szlovénia) már felütötte fejét a kór.

Az XDR-TB-nek a szimpla tbc-vel szemben igen magas a halálozási rátája. Dél-Afrikában eléri a 90 százalékot, igaz, hogy ott nagyon nehezen beszerezhetők a megfelelő gyógyszerek. Más országokban, ahol lényegesen jobb a gyógyszerellátás, a halálozási arány nagyjából 50 százalék körül van, míg az eddigi talán legjobb adat Peruból származik, ott 60 százalékos gyógyulási arányt jegyeztek fel. Ezzel szemben a régi és megszokott tbc-ben szenvedők 95 százaléka lett teljesen egészséges.

A szimpla tbc gyógyítása nem túl bonyolult, bár kissé hosszadalmas folyamat. Négyféle gyógyszert kell szednie a betegnek két hónapon keresztül, majd kettőt ezekből további négy hónapig kell bevenni. Azonban vannak orvosok, akik eltérnek a hivatalos protokolltól, és kevesebb, esetleg csak egy fajta gyógyszert írnak fel a pácienseknek. Ebben az esetben talán a baktériumok 99.99 százaléka elpusztul, az ember jól is fogja érezni magát egy-két hónapig, azonban a megmaradt "egy darab" bacilus tovább szaporodik és egy új, a gyógyszernek már ellenálló fajtája alakulhat ki. Valahogy ekképpen jöhetett létre az XDR-TB is.

A WHO szakemberei szerint az új típusú tbc veszélyesebb lehet a SARS-nál is, ha terjedni kezd, könnyedén egy halálos járvány alakulhat ki belőle. Ráadásul hosszú a lefutási ideje, ami azt jelenti, hogy egy fertőzött egyén akár egy hónapig is elszenvedhet vele, amíg el nem éri a végzet. Ezalatt viszont sok más embert megfertőzhet, hiszen a tbc könnyen, cseppfertőzéssel terjed a levegőben. Nem lehet arra számítani, hogy a betegség terjedése egy-kettőre megszűnik, mint pl. az Ebola esetében, ahol a kórokozó kipusztult azáltal, hogy túl gyorsan végzett az áldozataival, így azoknak még idejük sem volt továbbpasszolni azt.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását