2024. április 27. - Zita

A média Obamának szurkol?

Az ABC, a CBS és az NBC hírműsorai az utóbbi hetekben Obama-pártiak voltak. Az idézett források, az ott szereplő szavazók, riporterek és kommentátorok 65 százalékban pozitív üzenetet nyújtottak Barack Obamáról az utóbbi két hónapban az esti hírműsorokban
2008. november 3. hétfő 07:30 - Hírextra
A virginiai George Mason Egyetemen működő központ vizsgálata szerint a republikánus John McCain szenátorról viszont az elhangzott véleményeknek csak 31 százaléka volt pozitív a három csatornán.

Nincs kiegyensúlyozott tájékoztatás

Nem vizsgálták a CNN és az MSNBC hírcsatornákat, ezek ugyanis közismerten a leghevesebben bírálják a Bush-adminisztráció működését és ellenzik a republikánus kormányzás folytatását. A konzervatív Fox Newsról viszont megállapították, hogy esti hírműsora kiegyensúlyozottabb volt mint az ABC, a NBC és a CBS hasonló programja.

"Akármi is az oka, de a sajtó Barack Obamát úgy ábrázolja, mint aki jobb választás az elnöki posztra, mint John McCain" - összegezte a felmérés eredményét Robert Lichter, a George Mason Egyetem professzora. "Aki az esti híreket nézi, annak az a gondolata támad, hogy Obamára kell szavazni" - tette hozzá.

Honnan tájékozódik a választópolgár?

A médiakutató központ 979 hírműsort vizsgált augusztus 23. és október 24. között. A közvélemény-kutatási felmérések adatainak közlését kihagyták a statisztikából. Az ABC-ben ebben az időszakban a kommentárok 57 százaléka a demokratákat tüntettek fel jó színben, 42 százaléka a republikánusoknak kedvezett. Az NBC esetében 56-16, a CBS-nél pedig 73-31 volt ez az arány.

A hírcsatornák közönsége erős pártos megoszlást mutat: a Fox News műsorait 52 százalékban magukat republikánusok tekintők nézik, s csak 17 százalékban demokraták. Az MSNBC híreit viszont 50 százalékban demokraták követik, a republikánusok aránya csak 11 százalék. A CNN-ből tájékozódók 13 százaléka kormánypárti, 45 százalék demokrata, 38 százalék független.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását