2024. május 14. - Bonifác

Fidesz: a kormány gyorsan és hatákonyan lépjen fel a futballbotrány miatt

A Fidesz szerint a kormánynak gyors és határozott lépéseket kell tennie a dunaszerdahelyi brutális rendőri fellépés miatt - mondta az Országgyűlés rendészeti bizottságának fideszes elnöke, a testület ülését követő sajtótájékoztatón, hétfőn.
2008. november 3. hétfő 21:27 - Hírextra
"Ez határkő, mérföldkő. Ha ezen túl lehet lépni következmények és konzekvenciák nélkül, akkor az események beláthatatlan fordulatot vehetnek", ha a kormány ezt az ügyet nem kezeli megfelelően, akkor újabb és újabb atrocitások lehetnek - fogalmazott Lázár János utalva a Dunaszerdahelyen szombaton történtekre.

Ezért arra szólítjuk fel a kormányt, álljon a sarkára, legyen rendívül határozott, védje meg a Magyarországról Szlovákiba látogatókat, védje meg azokat a magyar nemzetiségűeket is, akik Szlovákiába élnek - mondta Lázár János. Hozzátette: a Fidesz azt kéri a kormánytól, éljen minden nemzeti és nemzetközi lehetőséggel azért, hogy ez az ügy ne maradhasson következmények nélkül.

A politikus közölte: a Fidesz várja, hogy a kormány milyen végleges, értékelő nyilatkozatot tesz a kedden ebben az ügyben.A Fidesz álláspontja szerint tűrhetetlen, hogy a kormány a Dunaszerdahelyen történtek után rögtön nem tette meg a szükséges lépéseket a magyar szurkolókat ért atrocitás miatt - szögezte le Lázár János.

A hétfői rendészeti bizottsági ülésről a politikus közölte: a testület előtt kiderült, hogy a magyar rendőrség két vezető munkatársa - akik ott voltak a mérkőzésen - előzetesen már bekapcsolódott az előkészítő munkába. E két rendőr a bizottsági ülésen egyértelműen azt nyilatkozta, semmi olyat nem tapasztaltak, ami a szlovák rendőrség brutális fellépést indokolta volna.

Lázár János hangsúlyozta: a bizottsági ülésen nem kaptak kielégítő választ arra, hogy a kormány miért várt a határozott fellépéssel. Kérdés - mondta a bizottság elnöke -, hogy a kormány meddig vár azt követően, hogy a szlovák államfő és a belügyminiszter egyértelmű nyilatkozatot tett az ügyben.

A szlovákiai Dunaszerdahelyen a hivatalos szlovák adatok szerint a mentők 49 embert láttak el a helyszínen, hatot a dunaszerdahelyi kórházba szállítottak a helyi labdarúgó csapat és Slovan Bratislava mérkőzése közben történt atrocitás során. A szlovák rendőrök 32 embert állítottak elő, közülük 16 magyar állampolgár volt, akiket később szabadon bocsátottak. Internetes fórumokon már napokkal korábban elterjedt, hogy a pozsonyi ultrákat cseh és lengyel szurkolók "segítik" majd.

Magyarországról több klub - így a Ferencváros - drukkerei, összesen mintegy ezren próbáltak eljutni Dunaszerdahelyre. A hatóságok több mint ezer rendőrt vezényeltek ki, akiket biztonsági őrök is segítettek, s készültségbe helyezték a vasúti rendőrséget is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását