2024. május 6. - Ivett, Frida

A sajtó helyzete az új Ptk-ban

Továbbra sem rendezett a sajtó helyzete az új polgári törvénykönyv tervezetében, egyebek mellett újra kell gondolni a közszereplők bírálhatóságát - hangsúlyozta a TASZ Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében. A jogv
2008. november 3. hétfő 21:20 - Hírextra
"A TASZ aggodalmának ad hangot, hogy a sajtótörvény szabályait nem módosítja a jogalkotó, ezért az új polgári törvénykönyv továbbra is egy alapvetően korlátozó szemléletmódú törvényre utal vissza, ami mára már a sajtópiaci és kommunikációs technológiai változások miatt is tarthatatlan. A rossz definíciók miatt a sajtótudósításra vonatkozó rendelkezések, amelyek a felelősség alól mentesítik a sajtorgánumokat, csak a nyomtatott sajtóra, a televízióra és a rádióra vonatkoznak, az internetes sajtóra azonban nem" - olvasható a közleményben.

A TASZ szerint az új szabályozás tervezete nem veszi kellőképpen figyelembe a közszereplők, a közfeladatot ellátók és a közhatalmat gyakorlók bírálhatóságát, ezért a sajtó továbbra is felelőssé tehető. Az újságírók így akár egy karikatúra, vagy egy karikírozott leírás miatt is felelősségre vonhatók. Épp ezért a TASZ álláspontja szerint újra kell gondolni a közszereplők bírálhatóságát és rendezni kell a közhatalom gyakorlói és a közfeladatot ellátók bírálhatóságára vonatkozó kérdéseket is.

A szervezet támogatja az úgynevezett sérelemdíj bevezetését, ugyanakkor fenntartásai vannak a büntetésnek a szerzői jogi jogsértésekkel kapcsolatos bevezetésével kapcsolatban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását