2024. május 2. - Zsigmond

Elnökválasztási anziksz

November 4-én megválasztják az Egyesült Államok 44. elnökét: a demokratapárti Barack Obama az első afro-amerikai, a republikánus John McCain a legidősebb korban megválasztott amerikai elnök lehet. Érdekességek az amerikai elnökválasztások történetéből:
2008. november 3. hétfő 12:13 - Hírextra
A legelső választásra 1789-ben, a másodikra három év múlva, 1792-ben került sor. Azóta négyévenként tartják az elnökválasztást, az idén ötvenhatodik alkalommal.

A legszorosabb választási eredmény 1800-ban alakult ki, amikor Thomas Jefferson és Aaron Burr is 73 elektori szavazatot kapott, s a Képviselőház döntött Jefferson javára. Négyszer fordult elő, hogy az elektori szavazatok, illetve a képviselőházi döntés az országos szavazás vesztesének (tehát az abszolút összesítésben kevesebb szavazatot kapó jelöltnek) kedveztek: 1824-ben John Quincy Adams, 1876-ban Rutherford B. Hayes, 1888-ban Benjamin Harrison, 2000-ben George W. Bush került így az elnöki székbe. A legnagyobb arányú győzelmet Franklin Delano Roosevelt aratta, aki 1936-ban 523 elektori szavazatot gyűjtött be, ellenfele, Alf Landon nyolc megszerzett voksa ellenében.

Az Egyesült Államoknak eddig 42 elnöke volt, most mégis a 44.-et iktatják majd be, mivel Grover Cleveland egy ciklus kihagyásával töltött ki két periódust (1885-1889, 1893-1897), ezért ő a 22. és a 24. elnök.

Eddig valamennyi elnök fehér bőrű, az Egyesült Államokban született férfi volt, közülük 18 republikánus, 14 demokrata, 4-4 demokrata-republikánus és whig, 2 pedig föderalista párti. A jelöltek közül Barack Obama Hawaii-on, John McCain egy panamai amerikai haditengerészeti támaszponton született.

A legidősebb korban Ronald Reagan került az elnöki székbe, ő 69 évig és 349 napig várt a sikerre, a legfiatalabb megválasztott elnöknek, J. F. Kennedynek csupán 43 évet és 236 napot kellett várnia. Nála is fiatalabb volt hivatalba lépésekor Theodore Roosevelt, aki William McKinley meggyilkolása után, alelnökeként került a Fehér Házba 42 éves és 322 napos korában.

Kétszer fordult elő, hogy apa és fia is elnök lett: John Adams és John Quincy Adams példáját George Bush és George W. Bush követte. William Henry Harrison unokája, Benjamin Harrison szintén elnök lett, ez a nagyapa-unoka párosítás még követőkre vár. A 14 alelnökből lett elnök közül 5 megválasztás, 8 a hivatalban levő államfő halála, egy pedig lemondása miatt került az elnöki székbe. Arra eddig egyszer volt példa, hogy az alelnök győzze le a hivatalban lévő elnököt (1800-ban Thomas Jefferson John Adamst).

Az elnökök közül 33 halt meg természetes halállal. Nyolcan haltak meg hivatali idejük alatt, közülük négyet - Lincoln, Garfield, McKinley és Kennedy - meggyilkoltak. Legtovább - 93 évet és 165 napot - a 2006-ban elhunyt Gerald Ford élt, legfiatalabban - 46 évesen és 177 naposan - J. F. Kennedy halt meg. Három elnök hunyt el az Egyesült Államok nemzeti ünnepén, július 4-én, közülük kettő (John Adams és Thomas Jefferson) ugyanazon a napon, 1826-ban. Jelenleg három exelnök él: az egyaránt 82 éves Jimmy Carter és az idősebb Bush, valamint a 62 éves Bill Clinton - érdekesség, hogy a leköszönő George W. Bush szintén 1946-ban született.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását