2024. május 5. - Györgyi

Mégis kitoloncolják a náci háborús bűnöst

Mégis ki lehet toloncolni Németországba az Egyesült Államokból az egykori feltételezett náci táborőrt, John Demjanjukot - közölte hétfőn egy bevándorlási bíró.
2009. április 6. hétfő 22:30 - HírExtra
Beadványában azzal érvelt, hogy a deportálás "megalázó bánásmód lenne" vele szemben; a fizikai és szellemi fájdalom, amelyet a kitoloncolás okozna neki, kínzással érne fel. A háborús bűnökkel vádolt férfinál már megállapították a leukémia kora szakaszát, ezenkívül vesebántalmakkal küzd; azt írta, erős fájdalmai vannak gerincében, csípőjében és lábaiban. A bíró helyt adott a kérésnek, hétfőn azonban meghallgatás nélkül felülbírálta döntését.

A müncheni ügyészség hosszú nyomozást követően múlt hónapban adott ki elfogató parancsot az ukrán származású férfi ellen azzal a váddal, hogy a II. világháborúban náci haláltáborok őreként 29 ezer esetben bűnsegéd volt emberölésben. A vád szerint a sobibóri, majdaneki, valamint treblinkai koncentrációs táborok őreként és kínvallatójaként közreműködött csaknem 30 ezer, különböző országokból deportált zsidó meggyilkolásában.

Demjanjukot, akiről egyebek között feltételezik, hogy a treblinkai koncentrációs tábor "Rettegett Ivánként" hírhedtté vált őre volt a világháborúban, az amerikai hatóságok 1986-ban kiadták Izraelnek. Ott 1988-ban halálra ítélték, majd 1993-ban fölmentették, mert kétség merült fel személyazonosságával kapcsolatban. Visszatért az Egyesült Államokba, de később ismét megfosztották amerikai állampolgárságától, mert egy újabb vizsgálat fényt derített arra, hogy valóban egy, az SS-nek alárendelt ukrán egység tagja volt, s őrként teljesített szolgálatot a majdaneki, a sobibóri és a treblinkai koncentrációs táborokban. Ha Demjanjukot kitoloncolják Németországba, akkor a hírek szerint Münchenben állítják bíróság elé.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását