2024. április 29. - Péter

Draskovics: kevés a szlovák rendőrség válasza

A szlovák rendőrség hétfői válasza egyelőre nem oszlatta el a kételyeket a dunaszerdahelyi rendőri fellépés indokoltságát illetően - közölte Draskovics Tibor rendészeti miniszter a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón.
2008. november 3. hétfő 15:40 - Hírextra
A tárca vezetője elmondta: a szlovák rendőrség azt közölte, hogy a futballmérkőzésen - a felvételeken nem látható helyen és módon - a szurkolók úgy viselkedtek, ami indokolttá tette ezt a fajta "nagyon határozott" rendőri fellépést.

Draskovics Tibor kifejtette: sem a magyar rendőrséget, sem a kormányt és a közvéleményt sem elégíti ki a válasz, ezért az országos rendőrkapitány szlovák partneréhez fordult a tájékoztatás kiegészítéséért, és hogy megismerhessék a szlovák fél által készített videofelvételeket, amelyek a tájékoztatás szerint indokolják a fellépés jogosságát.

A rendőrkapitány kérését megerősítendő, hasonló kéréssel fordul maga a miniszter is a szlovák illetékes tárca vezetőjéhez.A kormány meg van arról győződve: a szlovák és magyar közvéleménynek és kormánynak egyaránt az az érdeke, hogy pontosan értse, mi és hogyan történt, legyen világos, mi volt az indoka ennek a rendőri fellépésnek és arányos volt-e - mondta a szakminiszter.

Amíg ebben kétely van, nagyon sokféle értelmezésnek lehet helye, olyanoknak is, amelyek bizonyosan nem szolgálják a két ország kapcsolatainak fejlődését - jegyezte meg a tárcavezető. Hozzátette: ez csak azoknak a szélsőségeseknek a malmára hajtja a vizet, akár Szlovákiában, akár Magyarországon, akik vitát és viszályt szeretnének két, egymásra utalt, a történelem által együttélésre kötelezett nép és ország között.

A miniszter azt mondta, hiszi, ki fog derülni, törvényes és arányos volt-e a fellépés, s ha nem, a szlovák hatóságok levonják azokat a konzekvenciákat , amelyek minden jogállamban ilyen esetben kötelezőek.

Draskovics Tibor hozzátette: ugyanilyen határozott a magyar kormány abban, hogy Magyarországon sem lehet olyat elkövetni, ami sérti Szlovákia és a szlovák nemzet - de bármely más nemzet érzékenységét, becsületét. Ezért a szlovák nagykövetség előtt történtek miatt a rendőrség megindította a szükséges eljárást.

A Dunaszerdahelyen történtek miatt a szlovák nagykövetség előtt tartott szombati tüntetésen tiltakozók szlovák zászlót égettek. A miniszter a két évvel ezelőtti budapesti, október 23-i eseményekkel párhuzamot állító kérdésre válaszolva elmondta: törvényt sérteni sem Magyarországon, sem Szlovákiában nem lehet, különösen nem rendőri részről. Minden, a törvény határát "akárcsak egy centiméterrel átlépő" magyar rendőrrel szemben olyan szigorral kell eljárni, ahogy ezt a magyar jogszabályok megkövetelik - jelentette ki.

A magyar rendőrök jelenlétéről a dunaszerdahelyi mérkőzésen elmondta, nem azért voltak jelen, hogy intézkedjenek, erre semmilyen lehetőségük nincs. Azért voltak ott, hogy segítsék a magyar szurkolók és a szlovák rendőrség közötti kommunikációt, ha az szükséges.

Az események azt igazolják, szükség lett volna, de erre sem felkérést, sem lehetőséget nem kaptak - mondta a miniszter, megjegyezve: a magyar rendőrök nem kaptak érdemi tájékoztatást, a feladatot, amiért kiküldték őket, így nem tudták teljesíteni - közölte.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a jelen lévő magyar rendőrök is azt jelentették, hogy nem láttak olyan történést a magyar szurkolók szektorából, ami a magyar rendőrség eljárási rutinja szerint indokolttá tett volna ilyen eljárást.

Szintén kérdésre válaszolva közölte: a Fidesznek nincs igaza, nem 24 órával később reagált a kormány; ahogy a szükséges minimális információk rendelkezésre álltak, mindig megtették a következő lépést. Egyetlen percet sem késlekedtek - hangsúlyozta a tárca vezetője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását