2024. május 4. - Mónika, Flórián

Házsongárdi sírfelujítások

Megújult a kolozsvári Házsongárdi temető több, történelmi jelentőségű síremléke - adta hírül az Új Magyar Szó. Gergely Istvánné Tőkés Erzsébet, a Házsongárd Alapítvány elnöke a bukaresti lapnak nyilatkozva elmondta: pályázati pénzekből, családi hozzájárul
2008. november 3. hétfő 15:36 - Hírextra
"Több mint negyven síremléket újítottak fel a szakértők, ezek közül Jósika Miklós, Bethlen Gergely, Újfalvi Sándor, Kenessey Béla, Salamon János, Kedves István síremlékei művészi értéknek is számítanak. Több, földbe ásott, gyönyörű sírfeliratot tartalmazó koporsókövet, tumbát is sikerült kiemelnünk, újrafestetnünk" - közölte Tőkés Erzsébet, hozzátéve, hogy folyamatban van a Bánffynak nevezett iktári Bethlen-kripta külső restaurálása is.

Az alapítványi elnök arról is beszámolt, hogy sok külföldre elszármazott magyar nem törődik halott hozzátartozói sírköveivel, a műemléktörvény pedig nem védi a sírokat.

A Házsongárdi temetőt 1585. május 11-én, a pestisjárvány kezdetén alapította a kolozsvári közgyűlés. A sírkert kezdetektől fogva köztemető szerepét töltötte be a város életében, így vallási és etnikai hovatartozástól függetlenül bárki idetemetkezhetett. A 14 hektáron több mint 400 - főként magyar - nevezetes személy sírköve található.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását