2024. május 8. - Mihály

A képviselők tiszteletdíjáról

Újra téma a frakciókban a képviselői tiszteletdíj csökkentésének a módja, az erről ötpárti megbeszélést kezdeményező MSZP kedden informális frakcióülésen tárgyal a kérdésről - tudta meg az MTI szocialista forrásból.
2008. november 3. hétfő 17:55 - Hírextra
Lendvai Ildikó frakcióvezető hétfőn az MTI-nek elmondta: a szocialista képviselőcsoport szükségesnek tartja, hogy másokhoz hasonlóan a képviselők is vállalják a válságkezelés kényszerű következményeit. Mint közölte, az MSZP-frakció szükségesnek tartja, hogy 2009-ben a közszféra más szereplőihez hasonlóan a képviselők jövedelmét is befagyasszák. A keddi frakcióülésen "ötletbörzét" tartanak a szocialisták, ahol azt tárgyalják, milyen "gesztusokat" tehetnének a képviselők főként a közszféra felé az őket érintő megszorító lépések miatt.

Az MTI információi szerint az MSZP-ben felmerült a költségtérítés megadóztatása, a költségek elszámolása számlákkal, illetve az, hogy a képviselői alapdíj bizonyos százalékáról mondjanak le. A szocialista képviselők az MTI-nek úgy azonban nyilatkoztak, hogy ez nem elég, mert nem fedi le a köztisztviselőket érintő hozzávetőleg 8 százalékos fizetéscsökkenést, amelyet a közszféra a 13. havi illetmény megvonása miatt elszenved.

Az országgyűlési képviselők alapdíja ma 231 900 forint, ez a köztisztviselői illetményalap hatszorosa. Ha ez utóbbi jövőre nem emelkedik, akkor a képviselők tiszteletdíja is automatikusan "befagy". A szocialista képviselők az MTI-nek úgy azonban nyilatkoztak, hogy ez nem elég, mert nem fedi le a köztisztviselőket érintő hozzávetőleg 8 százalékos fizetéscsökkenést, amelyet a közszféra a 13. havi illetmény megvonása miatt elszenved.

A költségtérítési átalány összegét a választókerületi központ Budapesttől való távolsága alapján határozzák meg. Budapest területén 154.560 forint, 50 kilométeren belül 187.680, 50 és 100 között 220.800, 100 és 150 között 253.920, 150 és 200 között 287.040, 200 és 250 között 320.160, 250 kilométeren túl pedig 353.280 forint jár a képviselőknek. A 110.400 forintos szállásköltséget minden olyan képviselő megkapja, aki nem Budapesten lakik, vagy nem abban a választókerületben, amelyben mandátumot szerzett.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke az elmúlt években többször kezdeményezte már a képviselői költségtérítés ügyének a rendezését. Véleménye szerint ugyanis a társadalom elvárásainak is az felelne meg, ha változtatnának az 1990 óta folyamatos gyakorlaton.

A házelnök legutóbb 3 hete egyeztetett a frakcióvezetőkkel, a megbeszélésen ez a téma is szóba került. Mint mondta, a képviselői költségtérítést meg kell adóztatni vagy a költségekkel el kell számoltatni a honatyákat. Ez utóbbi azonban abból a szempontból problémás, hogy a számlákból túl sok személyes adat is kiderülhet, például hogy hol vacsorázik egy képviselő, vagy merre jár.
Szili Katalin úgy látja: a képviselőkkel kapcsolatos dolgokat - ide tartoznak például a jogállással összefüggő viták is - komplexen kell rendezni.

A szocialisták már többször nekifutottak a képviselői költségtérítési szabályok megváltoztatásának. Legutóbb például tavaly az általános vitája le is zajlott a Házban az országgyűlési képviselők javadalmazásának átláthatóságához és összeférhetetlenségük szigorításához szükséges egyes törvények módosításáról szóló, kétharmados támogatást igénylő törvényjavaslatnak, de végül az MSZP visszavonta az indítványt. A javaslat a szállást és a külföldi kiküldetést kivéve megszüntette volna a költségtérítést, míg az országgyűlési képviselői alapdíj a mindenkori köztisztviselői illetményalap tizennyolcszorosa, tehát a jelenlegi alapdíj háromszorosa lett volna.

Az MDF országos választmányának elnöksége vasárnap arra kérte a párt parlamenti frakcióját - és ezt javasolta a többi országgyűlési képviselőnek is -, hogy novembertől mondjanak le a képviselői költségtérítés 18 százalékáról, amely összeg így a költségvetésben marad. Indoklásuk szerint az országnak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy minél kisebb összeget kelljen felhasználni az IMF-hitelből.

Az MTI információi szerint a képviselői költségtérítés megadóztatásának lehetősége számtalan problémát vet fel: ez a kifizetési forma ugyanis feltételezi az adómentességet. Ha ezt a juttatást megadóztatnák, akkor már nem tekinthető költségtérítésnek, és az Országgyűlés Hivatalának ez után is járulékot kellene fizetnie. Így a költségvetésnek a változás összességében többe is kerülhetne, mint amennyibe a jelenlegi rendszer.

Technikailag egyszerűbben kivitelezhetőnek tűnik az a megoldás, amely szerint a képviselők önként lemondanak tiszteletdíjuk, vagy költségtérítésük bizonyos százalékáról. Ehhez törvénymódosításra sincs szükség, a honatyák kezdeményezhetik az Országgyűlés Hivatalánál, amelynek nincs joga felülbírálni egy ilyen kérdést.

Az Országgyűlés Hivatala tavaly ősszel tette elérhetővé az internetes oldalán minden parlamenti képviselő tiszteletdíját, illetve költségtérítését. Ezt követően a házelnök költségtérítési adategyeztetést kezdeményezett a képviselőkkel, mert többüknél is felvetődött a kérdés, jogosultan veszik-e fel a szállásdíj-térítést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását