2024. április 26. - Ervin

Szabó Máté: "Kellene egy egészségügyi ombudsman"

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szerdai ülésén felvetette, hogy érdemes lenne egészségügyi ombudsmani tisztséget létrehozni.
2008. május 7. szerda 17:10 - Hírextra

Mint fogalmazott: az egészségügy a "panaszosabb" területek közé tartozik az utóbbi években, ami elsősorban az ágazat átalakításával hozható összefüggésbe. Hozzátette: nem egy állandó tisztségről lenne szó, csak addig tevékenykedne az egészségügyi ombudsman, míg az ágazat átalakítása befejeződik.

Béki Gabriella (SZDSZ) - aki az ülés után bejelentette, hogy lemondott bizottsági tagságáról - nem támogatta az ombudsman javaslatát, mint mondta: a poszt létrehozása "nem használna az ombudsman intézményének", továbbá, ha ez a tisztség létrejönne, a többi ágazat is joggal követelhetne "saját" biztost.

Mikola István, a bizottság fideszes alelnöke úgy vélte, érthető, hogy egy nagy ágazat átalakítása mindenképpen sérelmet okoz az emberekben, hozzátéve, ha a reformok "mögött" társadalmi közmegegyezés van, akkor "a kormány a legjobb ombudsman". Megjegyezte azt is, a meglévő ombudsmani hivatalon belül kellene erősíteni az apparátust.

Szabó Máté viszontválaszában elmondta: véleménye szerint is jó lenne, ha az apparátuson belül több, az orvos szakmához is értő szakember dolgozna. Az eléjük kerülő panaszokat igyekeznek nemcsak mennyiségileg, hanem minőségileg is időben kivizsgálni.

Az egészségügyi bizottság egyhangúlag elfogadta az állampolgári jogok országgyűlési biztosának és az adatvédelmi biztosnak a 2007. évi beszámolóját.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását