2024. május 5. - Györgyi

Szívbajok - nem mindegy, mikor

Régóta ismert, hogy a férfiak gyakorta fiatalon, 40-50 éves korukban kapnak szívinfarktust, a hölgyek viszont főleg a változó kor végére, későbbi éveikben kerülnek ilyen helyzetbe.
2008. november 2. vasárnap 12:55 - Hírextra
Erre eddig az volt a válasz, hogy azért, mert a női nemi hormonok valamilyen módon védik a szívet és ezért a nők akkor válnak veszélyeztetetté, amikor a változó korba kerülnek, azaz, amikor bekövetkezik a klimax.

Utána már nem védik a szervzetet a hormonok

Edoardo Casiglia és munkatársai arra gondoltak, hogy a hölgyek változó kora nem valami különleges kockázati tényező, hanem csupán olyan törvényszerű változás, ami a nőkben is előhívja a férfiakban már korábban érvényesülő rizikófaktorokat: emeli a vérnyomást, a vérzsírok és a vércukor szintjét és egyéb, kedvezőtlen körülményeket.

Csaknem tízezer felnőttet kezdtek vizsgálni 19 éve Olaszországban, és ezeknek egészségügyi állapotát rendszeresen ellenőrizték. A legkülönbözőbb laboratóriumi és egyéb méréseket végezték a tanulmány csaknem két évtizedes időszaka során. A női résztvevők adatait nem csak a férfiak leleteihez hasonlították, hanem azt is megnézték, van-e különbség a fiatal hölgyek és a változó kor utáni időszakba lépő nők eredményei között.

Nincs különség a leletek között

A közismert szív- és érrendszeri kockázati tényezők: a vérnyomás, a vércukor és az inzulin szint, a vérzsírok és a testtömeg index adatok statisztikailag értékelhetően emelkedettnek bizonyultak a változás kora után, a fiatalabb hölgyekéhez képest. A vizsgált nők ezen értékei már nem különböztek jelentősen a férfiak eredményeitől.

A további értékelés azt is igazolta, hogy a két nem közötti, korábban észlelhető különbségek az életkor előrehaladása után eltűntek. A szív- és érbetegségek kockázatának növekedését innentől kezdve a hölgyek esetében is a korosodás és az egyéb rizikófaktorok, mint az esetleges dohányzás, a nem megfelelően kezelt magas vérnyomás vagy cukorbetegség és a mind gyakoribb súlytöbblet magyarázták.
Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását