2024. április 27. - Zita

Megnyirbálják a jutalmakat

A miniszterelnök várhatóan hétfőn aláírja azt a kormányrendeletet, amely 12 milliárdról kétmilliárdra csökkenti a minisztériumoknál és a háttérintézményeknél a jutalomra felhasználható keretet - tudta meg kormányzati és minisztériumi forrásból az MTI vasá
2008. november 2. vasárnap 12:49 - Hírextra
Tavaly a teljesítményértékelési rendszer (TÉR) alapján 6200 minisztériumi dolgozó között 3,5 milliárd forintot oszthattak szét jutalomként. 2007-ben egy vezető átlagosan 2,8 havi illetményt kapott prémiumként, a nem vezetői posztokon dolgozók 2,2 havi pluszpénznek örülhettek.

Idén a TÉR-rel már legalább kétszer annyi embert értékelnek. A minisztériumok és a háttérintézmények dolgozóinak jutalmazására ezért a tavalyinál jóval többet, 12 milliárd forintot különített el a 2008-as évre a költségvetés.

A teljesítményértékelési rendszer bizonyos kategóriákban akár hat havi jutalom kiosztását lehetővé teszi. Ez egy főosztályvezető esetében, akinek nagyjából bruttó 550 ezer forint a havi illetménye, több mint bruttó három millió forintot jelent, de még egy főtanácsos esetében is eléri az egymillió forintot.

Az MTI információi szerint ez a hat hónapos jutalmazási lehetőség csökkenne két hónapra az új kormányrendelet értelmében.

A TÉR által értékelt dolgozók az átalakítás értelmében átlagban legfeljebb 1,5 havi illetményt kapnának prémiumként - összegezték a számításokat az MTI-nek.

A TÉR öt kategóriába sorolja a dolgozókat. Egy idén év eleji módosítás lehetővé tette, hogy a "kivételes", a "magas szintű", illetve "jó" teljesítményt nyújtók mellett a "megfelelő teljesítményű" munkatársak is kaphassanak minimális jutalmat. Az MTI úgy tudja, a tervezett változtatás elveszi ez utóbbi lehetőséget.

Az ötödik kategóriába, a "fejlesztésre szorulók" közé került dolgozók eddig sem kapattak jutalmat.
Tavaly egyébként a dolgozók nagyjából nyolcvan százaléka az első három kategóriába került az értékelés alapján.

Tavaly egyébként a dolgozók nagyjából nyolcvan százaléka az első három kategóriába került az értékelés alapján.

Daróczi Dávid kormányszóvivő az MTI-nek megerősítette, hogy készül egy olyan kormányrendelet, amely a jutalmak csökkentéséről szól, de részleteket nem közölt.

Hangsúlyozta: a kormány eddig is tett olyan lépéseket, amelyek bizonyítják, saját működésén is takarékoskodik. Emlékeztetett arra is, hogy ebben a kormányzati ciklusban jelentősen csökkentették a minisztériumi vezetők, és gépkocsik számát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását