2024. április 27. - Zita

Hamis Assisi Szent Ferenc ereklyéje

Évszázadok óta látható a firenzei Santa Croce templomban Assisi Szent Ferenc csuhája. A hívek évszázadok óta imádkoznak a szegényes öltözék előtt. És most a kegyetlen tudomány kimutatta, hogy nem lehetett a szenté, mivel legalább halála után 80 évvel szőt
2007. szeptember 17. hétfő 08:54 - Hírextra

A derekén viselt kötél, valamint az a csuha és párna, amelyet Cortonában, a róla elnevezett templomban őriznek, kora miatt lehetett az övé.

A ferencesek nem az igazságot akarták eltitkolni, hiszen éppen ők fordultak a firenzei Labechez (nukleáris technikákat alkalmazó laboratórium), és a sienai egyetem történészeihez, paleontológusaihoz az ereklyék vizsgálata miatt - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A vizsgálat több hónapig tartott. A szakemberek alkalmazták a C-14 tesztet, és a részecske-gyorsítót, amely kismennyiségű anyagból is pontos meghatározást tud adni. A ruha különböző részeiből vettek ki szálakat, ezekből kivonták a karbont (egy 0,8 milliméteres pasztilla lett belőle) és ez került a részecske-gyorsítóba, amely kimutatta: a csuhát a 13. század utolsó éveiben, vagy 14. legelején szőtték. Assisi Szent Ferenc pedig 1226-ban halt meg.

A történészeket nem lepte meg a dolog. Enrica Salvatori, a pisai egyetem középkor-történésze szerint az ereklyék jó része hamis. A történészek számára azonban történelmi értékük változatlan, mivel őket elsősorban a körülöttük kialakult kultusz érdekli.

A ferences rendi szerzetesek is azon az állásponton vannak, hogy a laboratórium megállapításai nem változtatnak semmin. "Mert a hit erős és párhuzamos a tudománnyal. A csuha ott marad, ahol van, és a hívek továbbra is imádkozni fognak előtte. Megfontoljuk, hogy levegyük-e a feliratot, amely arról informál, hogy a ruha a szenté volt" - nyilatkozta a lapnak Arturo atya.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását