2024. május 6. - Ivett, Frida

Kompenzáció és garancia kell a szakszervezeteknek

Hosszú és nehéz tárgyalási folyamat kezdődik a közszolgálati szakszervezetek és a kormány között a 13. havi illetmény felfüggesztéséről és a jövő évi bér befagyasztásáról - derült ki a kormány és az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács munkavállal
2008. október 30. csütörtök 17:40 - Hírextra
A tanácskozáson jelen volt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Kiss Péter kancelláriaminiszter is.
Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára a találkozót követően elmondta: a megbeszélést a közszolgálati szakszervezetek kezdeményezték.

Abban egyeztünk meg, hogy tovább tárgyalunk a kormánynak a 13. havi illetmény felfüggesztéséről és a jelenlegi fizetési rendszer fennmaradásáról szóló döntéseiről - közölte az államtitkár.

Hozzátette: keresik a megoldást, miként lehetne kompenzálni a közszféra dolgozóit érintő jövedelemkiesést, elsősorban az alacsony keresetűeknél. Gondolkoznak azon is, miként lehetne a közszférában a foglalkoztatási biztonságot megerősíteni, és tovább tárgyalnak arról, hogyan lehetne a következő időszakban közösen figyelemmel kísérni a közszféra jövedelmének alakulását.

"Van még miről tárgyalnunk az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsban, szektorális egyeztető fórumokon, de nem kizárt, hogy további miniszterelnöki, szakminiszteri találkozókra is sor kerül" - szögezte le az államtitkár.

Kiemelte: a kormány örömmel vette, hogy a szakszervezetek nem a konfliktust keresik, hanem a megoldást.

Csizmár Gábor elmondta, hogy a kormány változatlanul be kívánja tartani a 2007-ben kötött megállapodást, ám lehetőségei megváltoztak az elmúlt hetekben. Hozzátette: vita volt a két oldal között, hogy a közszféra szereplőinek mekkora terhet kell vállalni; a kormány szerint a skála közepén helyezkednek el a közszféra foglalkoztatottjai.

Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke a megbeszélést követően elmondta: a találkozó legnagyobb eredményének azt tartja, hogy tovább akarnak tárgyalni a megoldás keresésének szándékával.

A szakszervezeti oldal örömmel nyugtázta, hogy a kormány nem felmondani, hanem módosítani akarja a közszolgálati sztrájkbizottsággal 2007-ben kötött megállapodást.

Varga László kiemelte, hogy a kormányzati oldal a lehető legrövidebb időn belül a konföderációk elé terjeszti a jelenlegi helyzet kialakulásának valós számait. "Erre a tisztánlátás miatt van szükség, hogy tudjuk, mi az, ami miatt rákényszerültünk azokra a folyamatokra, amelyekre közös elszenvedői leszünk" - fogalmazott a szakszervezeti vezető.

Kérdésre válaszolva Varga László elmondta: nem fogadták el a kormány döntését a közszolgálati béreket illetően. Mint mondta, a szakszervezeti oldal kifejtette, hogy a 13. havi bér nem bónusz, hanem a bonyolult rendszer része, erre jogosultak a közszféra dolgozói.

"Nem arról szólt a megbeszélés, hogy bármelyik fél elfogadná a másik álláspontját. Nyilvánvalóvá tettük, hogy érvényes a megállapodás, a kormány pedig kinyilvánította, hogy a 2007-es megállapodást módosítani akarja. Amikor látjuk, hogy a módosítás mit tartalmaz, mik a garanciák egy eseteleges későbbi megvalósulásra, akkor tudunk ehhez viszonyulni" - mondta Varga László.

Megjegyezte: ha meg is kapják a módosító csomagot, akkor sem biztos, hogy az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács, az ágazati szakszervezetek arra igent mondanak.

Mint fogalmazott, hosszú és nehéz tárgyalási folyamat indult el, és nincs szó arról, hogy a szakszervezetek bármit elfogadtak volna, vagy bármibe belegyeztek volna" - fogalmazott.
Csizmár Gábor kérdésre válaszolva hozzátette: a két fél közötti formális tárgyalásra hétfőn az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsban kerül sor. A költségvetéshez várhatóan pénteken nyújtja be a kormány a módosító csomagot, ez mutatja majd meg a költségvetési lehetőségeket, hogy hol van a mozgástér - mondta az államtitkár.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását