2024. május 17. - Paszkál

Református választások

További hat évre a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke lett Bölcskei Gusztáv, az egyház zsinatának jelenlegi lelkészi elnöke - a református választások eredményeiről Csoma Áron, a zsinat szóvivője tájékoztatta szerdán az MTI-t.
2008. december 10. szerda 17:50 - Hírextra
Az eredmények szerint a négy református egyházkerület közül háromban meghosszabbították az eddigi püspök mandátumát; a negyedikben a három ciklus kitöltése miatt új püspököt választottak.
A Tisztántúli Református Egyházkerületben Bölcskei Gusztáv egyedüli jelölt volt a püspöki címre, a voksok 98,6 százalékát kapta meg. A főgondnoki tisztséget Imre Sándor nyerte el, miután megkapta az összes szavazatot - mondta Csoma Áron szóvivő.

A Dunántúli Református Egyházkerületben Márkus Mihály püspök kitöltötte az egyházi törvényben maximalizált időt, a háromszor hat évet, így nem indult a tisztségért. Helyét Steinbach József tölti be a következő hatéves ciklusban, az egyházkerületi főgondnok pedig Huszár Pál lesz.

A Tiszáninneni Református Egyházkerületben további hat évre meghosszabbították Csomós József püspök mandátumát, itt főgondnokká Ábrám Tibort választották.

Csoma Áron emlékeztetett arra: néhány napja ismertté vált, hogy a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke Bogárdi Szabó István maradt, mellette egyházkerületi főgondnokként az ismert történész, Tőkéczki László dolgozik majd.

A református egyházmegyékben a helyi választási bizottságok hirdetik ki a napokban, hogy mely jelölteket választották esperesnek, egyházmegyei főgondnoknak, illetve a zsinat tagjainak. A zsinat lelkészi elnökét a püspökök közül, világi elnökét az egyházkerületi főgondnokok közül választják majd meg a zsinati tagok.

Az eddigi tisztségviselők hatéves mandátuma hivatalosan december 31-én jár le. Még ebben a hónapban megalakulnak az új egyházmegyei közgyűlések, január 31-ig az egyházkerületi közgyűlések, s a legkésőbb február 28-ig kell felállnia a Magyarországi Református Egyház új összetételű zsinatának.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását