2024. április 25. - Márk

Örökéletű farmer - kiállítás nyílik

Örökéletű farmer címmel nyílik a több mint százéves ruhadarab történetét, készítését és a divat változását bemutató kiállítás pénteken a szegedi Móra Ferenc Múzeumban - tájékoztatta Medgyesi Konstantin, az intézmény sajtóreferense az MTI-t.
2008. október 30. csütörtök 17:44 - Hírextra
Mint azt a muzeológus elmondta, a Néprajzi Múzeum öt évvel ezelőtt indította el a MaDok-programot, ennek keretében "a mát dokumentálják", azaz a jelenkor gyorsan változó tárgyi kultúráját gyűjtik össze, és állítják ki. A program részeként hozták létre a pápai Kékfestő Múzeum farmerkiállítását is, amelyet először a dunántúli városban, majd Budapesten és Zalaegerszegen mutattak be.

A farmereket, illetve ahhoz kapcsolódó tárgyakat 2005-ben kezdték el gyűjteni. A még mindig alakulófélben lévő gyűjtemény már több mint háromszáz darabból áll. Ebből mintegy százat mutatnak be a Móra-múzeumban. A Kultúrpalota emeleti kiállítótermében láthatóak lesznek farmerből készült hosszú- és rövidnadrágok, szoknyák, kabátok, táskák, mellények, cipők, szandálok, sapkák és még játékfigurák is. A farmerviseletek többsége hagyományos indigókék, de felbukkannak zöld, rózsaszín, narancssárga, kockás és csíkos darabok is.

A 2009. február 8-ig megtekinthető tárlat hét tematikai egységből áll. A farmer történetén és a készítés technológiáján kívül bemutatják a hazai farmergyártók régi termékeit, a Mustangot, a Levi,s-t, a Thomast, de magát a legendás Trappert is.

A kiállítás talán legérdekesebb darabja az a farmerkabát, amelyet Karácsony János, az LGT legendás gitárosa viselt. A kabátot a Magyar Nemzeti Múzeum vásárolta meg öt éve, és adta kölcsön a farmerkiállításhoz.

A vándorkiállítás anyagát a Móra Ferenc Múzeum a szegediek, köztük a közgyűjtemény dolgozóinak farmeres fotóival, illetve saját ruhadarabjaival egészítette ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását