2024. április 25. - Márk

Szakadás fenyegeti az országot

Legújabb fejlemények szerint Kárpátalja ruszin lakossága le akar válni Ukrajnáról – legalábbis így tűnik első látásra. Szolyván elfogadták az 1938-as alkotmányt, ami szerint Kárpátalja független területté vált. Ehhez persze az ukrán rendvédelmi inté
2008. október 29. szerda 17:55 - Kőrösi Viktor Dávid
Ruszinok

Az Ungvár-központú Kárpátalja lakosságának nagy részét az orosz ajkú ruszinok teszik ki. Egyes források szerint Kárpátalja 1,2 milliós lakosságából 1 millió ruszin él. A ruszin identitás furcsa – a Wikipedia szócikke alapján – és nem konfliktusmentes. Mivel saját államuk nincs, iskoláik, egyéb kulturális intézményeik szintén hiányoznak, ezért a nemzetté válás folyamata nehézkesen megy, az ukrán éledő nacionalizmus pedig szintén nem tesz jót az indulatok csillapodásának. A konfliktus – eddigi – csúcsa a nemzeti autonómia követelése, ami egyszerre komolytalan is meg nem is.

Komolytalan

Eljárást indítanak
"Számunkra nincs jelentősége annak, hogy ilyesmire ki és melyik régióban bujtogat, mi a törvénynek megfelelően járunk el" - idézte az állambiztonsági vezetőt pénteken a Novij Region hírügynökség. Nalivajcsenko emlékeztetett, hogy a büntető eljárás megindítása előtt már figyelmeztették a ruszin szervezet vezetőit. De egy dolog, amíg csak beszélnek – tette hozzá –, s egészen más, amikor olyan tevékenységbe kezdenek, amelyek az ukrán törvényeknek megfelelően büntetendők. Az SZBU vezetője szerint az ügyben érintettek nem hallgattak a figyelmeztetésre, ezért eljárás indul ellenük.

Forrás: transindex.ro
A próbálkozás realizálódásának nyilvánvalóan minimális esélye van, főleg úgy, hogy az ukrán illetékes szervek is árgus szemekkel figyelik a fejleményeket.

Ma már nem annyira egyszerű egy szakadár terület élete, amennyiben nincs meg a megfelelő nagyhatalmi háttér. Dél-Oszétiának, Abháziának (Oroszország) és Koszovónak (Egyesült Államok, Európai Unió) megvolt, de például Transznyisztriának nincs meg, így a terület hivatalosan mind a mai napig Moldova része. Kérdés, hogy Kárpátalja kaphatna-e ilyen támogatást, bár a valószínűbb forgatókönyv az, hogy nem.

Ennek első oka, hogy Kárpátalja Ukrajna nyugati részén fekszik, ami messze esik Oroszországtól, másodszor pedig az euroatlanti integrációban érintett NATO- és EU-tagállamok pedig Ukrajnában gondolkodnak és nem Kárpátaljában és Ukrajnában.

Mindezen túl – a Wikipedia alapján – Kárpátalja egyes régióiban elképesztő magas, 80%-os munkanélküliség, a mezőgazdaság dominanciája, az élőhalott kolhozrendszer és az ipari nyersanyag hiánya valószínűleg rövid időn belül világossá tenné, hogy Kárpátalja önmagában nem lenne képes prosperáló állami működésre.

80%-os munkanélküliség
Kárpátalja gazdaságában fontos szerepet játszik a mezőgazdasági szektor. Fontos ágazatok a gabonatermesztés, juhtenyésztés, illetve tej- és hústermelésre szakosított állattenyésztés. Mindazonáltal a még mindig szokásos kolhozok és szovhozok vegetálnak.

A Szovjetunióban meghatározó nehézipari létesítmények természetesen Kárpátalját is jellemzik, ám – nyersanyag hiányában – ezek vagy megszűntek, vagy lényegi termelést nem folytatnak.

Egyes vidékeken nem ritka a 80%-os munkanélküliségi ráta sem.

Forrás: Wikipedia

Komoly

A Szojm (nemzetgyűlés) hitet tett amellett, hogy Kijev megkerülésével akarják felhívni a Nyugat figyelmét a problémáikra, ami sugallhatja azt, hogy a ruszinok célja nem is egy nehezen életképes állam létrehozása, hanem az önrendelkezés szabadságának bővítése. Csak az eszköz lett egy kicsit radikális.

A kárpátaljai ruszinok kongresszusán felszólították a Kárpátalja megyei tanácsot, hogy december elsejéig tegyék lehetővé, hogy Kárpátalja ruszin autonóm tartománnyá válhasson, ellenkező esetben Kárpátalja egyoldalúan kikiáltja függetlenségét. A helyzetet durvítja, hogy határozat született az 1938-as kárpátaljai alkotmány visszaállításáról, így a szituáció komolyan veendő. A Kárpátalján élő ruszin szellemi és politikai vezetők is tisztában vannak a helyzettel, a kérdés napvilágra kerülése azonban messzebbre látszik mutatni.

Kijev helyett
A Kárpátaljai Ruszin Szojm (nemzetgyűlés) Kijev mellőzésével kéri az Európai Unió kormányait és parlamentjeit, hogy szavatolják a ruszin nép nemzetiségi jogait, szabadságjogait és biztonságát szülőföldjén - áll a szervezet hétvégi szolyvai tanácskozásán elfogadott nyilatkozatában.

Forrás: karpatinfo.net
A probléma ugyanis két közösség identitáskeresésének ütközése. A ruszinok említett problémái mellett ugyanis az ukrán nemzet is átalakuláson megy keresztül. A többség körében most megy végbe az identitás letisztulás, ami legjobban az ukrán nyelv alakulásában fogható meg, amit még mindig relatíve kevesen beszélnek, sokan még inkább az oroszt használják. A nemzeti (át)alakulások persze a radikalizmust és a szélsőséget is magában hordozzák, aminek nem csak a ruszinok, de az ott élő kis magyar közösség is kárvallottja.

Jelzés az ukránok felé

A ruszinok autonómiatörekvéseinek (a függetlenségiről nem is beszélve) valószínűleg nagyobb a füstje, mint a lángja, de nem biztos, hogy ez mindig így marad. A ruszin próbálkozás egyelőre inkább intő jel az ukránok számára arra vonatkozóan, hogy tekintetbe kell venniük a ruszin akaratot, s a tudati, szellemi átalakulások ellenére az ukrán nemzeti gondolkodásnak nem szabad szélsőséges irányba mennie.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását