2024. április 16. - Csongor

Kínában 200 millió számítógépet érint a Microsoft razzia

Legkevesebb 200 millió számítógép bukott el Kínában a Microsoft illegális szoftvermásolatok kiszűrésére létrehozott eredetiségi tesztjén.
2008. október 29. szerda 08:11 - Hírextra
A kínai nyelvű Windows XP operációs rendszerekre a Microsoft honlapjáról automatikusan, a biztonsági frissítésekkel együtt kerül fel az operációs rendszert ellenőrző Windows eredetiséget ellenőrző alkalmazása (Windows Genuine Advantage, WGA), amely illegális másolat esetén óránként megjelenő üzenettel figyelmezteti a felhasználót, hogy ideje lenne legális példányra cserélni.

Az úgynevezett előugró ablakban megjelenő udvarias figyelmeztetés mellett az asztal háttere is feketére vált, a szoftver "tulajdonosa" hiába próbál tenni ellene, a háttérkép kicserélése után egy órával ismét fekete lesz a kép.

A Microsoft kalózkodás elleni lépése a sina.com portál kérdésére válaszolók 80 százaléka szerint nem fogja csökkenteni a szoftverek illegális kereskedelmét.

Egy pekingi ügyvéd október 21-én panaszt nyújtott be a Közbiztonsági Minisztériumhoz, amelyben a Microsoftot azzal vádolja, hogy az amerikai vállalat a felhasználók engedélye nélkül tört be több millió kínai személyi számítógépébe. Tung Cseng-vej (Dong Zhengwei) a hét elején az Ipari és Kereskedelmi Minisztériumnál is járt, szerinte ugyanis a redmondi vállalat a valódi szoftvert vásárlókat is arra kötelezi, hogy futtassák gépeiken az eredetiséget ellenőrző WGA alkalmazást, amellyel a Microsoft több millió szoftverhasználó gépébe tör be jogtalanul. Az ügyvéd azt szeretné elérni, hogy a Microsoftot egymilliárd dollárnyi pénzbüntetés kifizetésére kötelezzék.

A Microsoft múlt hét pénteken kiadott közleménye szerint a "fekete képernyőket" nem csak Kínában, hanem világszerte mintegy 20 piaci térségben vezették be, a felhasználóknak pedig a szoftver frissítése előtt lehetőségük van eldönteni, hogy futtatják-e az ellenőrző programot vagy sem.

Kínai informatikai szakértők szerint a szoftverkalózkodás visszaszorítására a megfelelő árképzés lehetne megoldás. Az olyan nagyvállalatoknak, mint például a Microsoft, az egységes nemzetközi árak helyett a helyi viszonyokhoz igazított árakkal kellene dolgozniuk.

A Microsoft Office 2007 szoftvercsomag Kínában jelenleg 3999 jüanba (122.999 forintba) kerül, a múlt hónapban elindított akció keretében a diákok ehhez a csomaghoz 199 jüanért (6120 forintért) juthatnak hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

ocsabika
2009. január 23. 10:01
Aki hülye haljon meg. Bár teljesen eredeti windowst használok, mindig ellenőrzöm a frissítéseket, hogy mik azok, mert volt idő, mikor nem volt pénzem eredetire:)
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását