2024. május 5. - Györgyi

Napraforgó és kukoricanemesítő központ

Hódmezővásárhelyen átadták a világ egyik legfejlettebb napraforgó és kukoricanemesítő központját. "Technológia, mellyel sikert arat." Ez a Pioneer nemesítő és kutatóállomás jelmondata. Hódmezővásárhelyen átadták a világ egyik legfejlettebb napraforgó és k
2008. augusztus 28. csütörtök 07:05 - Hírextra
Tavaly a magyar mezőgazdaság nem zárt kedvező évet. "A kukorica termesztés különösen egy sújtott ágazata volt a magyar szántóföldi növénytermesztésnek".

Például az aszály, és az elszaporodott kukoricabogár miatt. Egy kockázat elemző programban vesz részt a vásárhelyi központ, hogy csökkentsék a kártételt, valamint hogy fokozzák a napraforgó ellenálló képességét.

"Új hibrideket kívánunk előállítani, amelyek az idő kihívásának megfelelnek, jobb, több termést adnak" - mondja Kovács Gyula, a Pioneer Hi-Bred Zrt. európai vezérigazgatója.

Az alföldön, szárazságtűrőbb növényekre is szükség van, kevesebb vizet igénylő fajtákkal kísérleteznek.

"50 ezer hektár kiváló minőségű termőföld áll rendelkezésre itt Hódmezővásárhelyen azok számára, akik földművelésből kívánnak megélni" - mondja Lázár János Hódmezővásárhely polgármestere.

3500 családot érint ez, ők is versenyképesebbé válnak a kutatás eredményeivel, hatékonyabban termelhetnek. A központ a környékről idénymunkásokat is foglalkoztat. "Országosan 120 hektár területünk van, és itt helyben 45 hektáron történik a tesztelés". Új keleti piacok nyílhatnak meg, hiszen a napraforgó és a kukorica energiaképző növények, a világ pedig nyitott erre.

"Parcelláink 50 százlékából magmintát veszünk, és próbáljuk vizsgálni az olajtartalmat" - mondja Bödör Ferenc, a kutatóközpont vezetője.

Ez az egyik feladatuk, de konkrét genetikai megoldásokat is kínálnak a világ 70 országában. A cégnek 80 éves vetőmag-nemesítési tapasztalata van.
Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását