2024. május 4. - Mónika, Flórián

Falánk lesz a 2008-as amerikai ásványbébi

Falánknak ígérkezik az amerikai Mineral Information Institute (MII) nevű, a fémek, ásványok és más anyagok fogyasztását figyelemmel kísérő, arról tájékoztató amerikai szervezet idei bébije.
2008. október 29. szerda 16:55 - Hírextra
Az MII minden évben "világra hozza" ezt a csecsemőt, amely egyetlen ábrában foglalja össze mindazt, amit az idei "újszülött" élete során ásványokból és ásványi eredetű üzemanyagokból várhatólag el fog fogyasztani. Az amerikai zászló csillagos-sávos anyagából készült pelenkát viselő, négykézláb mászó csecsemőt mutató ábra körül 15 szám tünteti fel, milyen ásványi anyagból mennyit igényel majd bölcsőtől a sírig.

A számokat úgy kalkulálják ki, írta a párizsi Le Monde, hogy figyelembe veszik az alapanyagok és az energia fogyasztására vonatkozó statisztikai felméréseket, valamint az átlagéletkor és az amerikai népesség várható alakulását. Így például tavaly a 302 millió amerikai hétmilliárd tonna fémet és ásványi üzemanyagot fogyasztott, vagyis évente átlag 23 tonnát fejenként. Ennek a mennyiségnek csaknem a fele energiahordozó, vagyis szén, kőolaj, földgáz és urán, amelyből üzemanyagot, fűtőanyagot, villamosáramot nyernek.

További nagy tételt jelent az MII-bébi várható fogyasztásában az építőipar és különösen az infrastruktúra, hiszen az Egyesült Államokban csak az úthálózat 6,3 millió kilométer hosszúságú.
A ma született amerikai MII-bébi életében tehát 730,3 tonna követ, kavicsot és homokot, 310 ezer liter kőolajat, 266,4 tonna szenet, 161 ezer köbméter földgázt, 30,7 tonna más ásványt és fémet, 29,7 tonna cementet, 13,4 tonna vasércet, 12,9 tonna sót, 9 tonna foszfátot, 8,7 tonna agyagot, 2,6 tonna timföldet, 594 kiló rezet, 421 kiló ólmot, 304 kiló cinket... és 49 gramm aranyat fogyaszt majd.
Nem beszélve arról, hogy évente 70 műanyag-palackot és 54 kiló újságot dob majd a szemétbe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását