2024. május 12. - Pongrác

Értékes képek kerültek vissza

Két roppant értékes festmény került vissza a közelmúltban eredeti helyére, a bécsi magyar nagykövetség impozáns épületébe: Wenzel Pohl A mohácsi csata és Vajk megkeresztelése című alkotása.A csaknem kilencven éven át elveszettnek hitt festménypáros történ
2008. október 29. szerda 10:53 - Hírextra
A Magyar Nemzeti Galéria szakemberei közel egy évig restaurálták őket: alapos és szakszerű munkájuknak köszönhetően a maguk nemében páratlan, a magyar kulturális örökség részét képező, nagy becsben tartott festmények most eredeti pompájukban láthatók. Az október 23-i fogadás alkalmából a vendégek már meg is csodálhatták az osztrák művészeti-történészi körökben is kuriózumnak számító képeket.

A nagykövetség épülete a Bankgasse 4-6. szám alatt található. Az épület még ma is magyar állami tulajdon: művészettörténészek és diplomaták szerint Bécs egyik legszebb külföldi képviselete.

Fokozatosan vált egyetlen palotává, helyét a középkorban több ház foglalta el. A 6. számú épületet 1692-1694 között az idősebb Fischer von Erlach tervei szerint építették. 1747-ben gróf Nádasdy Lipót kancellár - a vármegyék és a szabad királyi városok gyűjtötte pénzből - vásárolta meg a magyar királyi udvari kancellária számára. Utóda, Esterházy Ferenc herceg (1762-től kancellár) 1766-1767-ben, akkoriban is mesésnek tűnő összegek felhasználásával, Mária Terézia királynő hathatós támogatásával, Niccolo Pacassi udvari építész elgondolásai alapján teljesen átépíttette a palotát.

A termeket és a szobákat gazdagon, aranyozott bútorokkal, stukkókkal, gobelinekkel díszítették. Az első emeleti tanácstermet szintén akkor alakították ki. Mennyezetén a korabeli Monarchia törzsterületeit végigfestő mester, Franz Anton Maulbertsch 1766-1769 között készült freskója látható az 1764-ben alapított Szent István Rend első adományozásáról. Valamikor itt őrizték azt a padot is, amelyen ülve Mária Terézia a palotában tett első látogatásakor egy pohár vizet ivott. Ugyancsak az átalakítás idején, 1768-ban helyezték el a kancellár fogadószobájában a Mária Terézia 1741-es pozsonyi koronázásáról készült hat festményt. (A királynő megrendelte képek Franz Messmer és Wenzel Pohl alkotásai.)

1918 novemberétől a függetlenné vált Magyarország első követségének székhelye is ebben az épületben volt. Ausztria német megszállását (1938 márciusát) követően főkonzulátus, 1945-től különböző elnevezéssel magyar képviselet, majd 1955-től, Ausztria függetlenné válásától újra magyar követség, 1964-től pedig nagykövetség működik benne. 1944 őszén súlyos károk keletkeztek az épületben. A híres Maulbertsch-freskó is megsérült, majd a németekkel menekülő nyilasok az értékes rokokó és klasszicista berendezés nagy részét magukkal vitték. Az épület 1978-ban megkezdődött teljes felújítása 1997 nyarán fejeződött be.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását