2024. április 28. - Valéria

Kitüntették Fejtőt

Stipe Mesic horvát elnök párizsi hivatalos látogatása során a Marka Marulic Hajnalcsillag (Danica) Érdemrenddel tüntette ki Fejtő Ferencet - tájékoztatta az MTI-t Horvátország párizsi nagykövetsége.
2007. december 19. szerda 17:58 - Hírextra

Az ünnepélyes átadásra hétfőn este a párizsi horvát nagykövetségen került sor a magyar, a cseh, a bosnyák, a német és Franciaország korábbi horvát nagykövete, valamint számos francia külföldi és diplomata jelenlétében.

Fejtő Ferenc a Horvátország iránti elkötelezettsége, nevezetesen az ország függetlensége elismerése érdekében közölt írásaival érdemelte ki a horvát költőről elnevezett magas elismerést, amelyet a horvát állam a kultúra terén kiemelkedő teljesítményt végzett személyiségeknek adományoz - közölte Claude Grbesa követségi tanácsos.

"Fejtő Ferenc Horvátország nagy és régi barátja, akit a legnagyobb megtiszteltetéssel és örömmel tüntetek ki" - hangsúlyozta az átadáson Stipe Mesic. A horvát elnök megköszönte a Párizsban élő magyar történész-író-újságírónak a Horvátország függetlensége érdekében már magyarországi fiatalkora óta kifejtett tevékenységét - az egyik olyan értelmiségi volt, aki a szomszédos horvát kultúráról elsőként szólt elismeréssel. Fejtő Ferenc 1936-ban megjelent Érzelmes utazás című művében írt először az anyai ágon Horvátországba került családjáról és rajzolta meg barátja, Miroslav Krleza portréját is.

Fejtő Ferenc mellett Christine Boutin lakhatási miniszter, a francia nemzetgyűlés francia-horvát baráti csoportjának korábbi elnöke vehetett át kitüntetést a horvát köztársasági elnöktől. A néhai Jean-François Deniau francia diplomata pedig posztumusz elismerést kapott Horvátországért folytatott tevékenységért.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását