2024. április 20. - Tivadar

Magyarország ellenkező úton jár

Drága hitel Magyarországnak címmel közölt szerkesztőségi cikket szerdai számában a Der Standard osztrák liberális lap, egyebek között rámutatva: miközben a kormányok világszerte konjunktúracsomagok kidolgozásán fáradoznak, Magyarország ezzel ellentétes út
2008. október 29. szerda 10:47 - Hírextra
Van, aki támadóan, van, aki akasztófahumorral reagál a magyar politikusok és bankárok közül az Izlanddal való összehasonlításra, de a téma senkit sem hagy hidegen - írja a lap. És jó okkal. Lehet, hogy az ország valóban nem áll a csőd szélén, de a pénzügyi válság során bekövetkezett változások hatalmasak.

Miközben a kormányok világszerte nagyszabású konjunktúracsomagokat állítanak össze, Magyarország ellenkező úton jár. Takarékossági intézkedéseket hirdetett meg, "Minél kevesebb állam!" lett a jelszó, és a magas államadósság szolgál minden baj alapjául - teszi hozzá a cikk írója.

Az osztrák újság a problémát itt abban látja, hogy kizárólag csak közgazdászok jutnak szóhoz. Ők pedig túl könnyen megfeledkeznek arról, hogy az utóbbi évtizedek óriási összegű szociális kiadásai nem maradtak hatástalanok. Ami a jövedelmi-szegénységi mutatókat illeti, Magyarország az élbolyhoz tartozik Kelet-Európában, és képes lépést tartani a nyugati EU-tagállamokkal is.

A megszorítási intézkedések közül a Der Standard különösen a 13. havi fizetés szociális kompenzáció nélküli, eddig tabunak számító megvonását találja húsbavágónak az érintettek számára. Persze a kérdés fel sem merül, vajon szociálisan igazságos-e döntés.

Válságos időkben ki akarná útját állni a Nemzetközi Valutaalap hitelének? Most, a krízis idején napok leforgása alatt és politikai vita nélkül megvalósítható mindaz, ami korábban lehetetlennek tűnt - és nem csak Magyarországon, hanem másutt is. S ez legalább annyi figyelmet érdemel, mint maga a pénzügyi válság.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását