2024. május 3. - Tímea, Irma

Virágzik a vérkereskedelem

Virágzik az illegális vérkereskedelem Bulgáriában. Az állami kórházak nem rendelkeznek elegendő tartalékkal, ezért egy liter vér ára a feketepiacon elérheti akár a 200 eurót (52.400 Ft) is.
2008. október 28. kedd 18:56 - Hírextra
A vér tiltott kereskedelmében orvosok és más kórházi dolgozók is részt vesznek Európa egyik legszegényebb országában.

Az állami kórházakban a betegektől évek óta igazolást kérnek arról, hogy hozzátartozóik előzetesen adtak vért. A tervezett műtéteknél a betegnek annyi leadott vért kell igazolnia, amennyi a műtétjéhez szükséges lehet - bár a sürgősségi műtéteknél nincs ilyen követelmény.

A szocializmus idején a diákoknak és a sorkatonáknak évente egyszer kötelezően vért kellett adniuk, cserébe a boltokban ritkán kapható árucikkeket kaptak: kávét, csokoládét, édességeket és üdítőt. A mostani véradóknak ez kevés, és a nehéz megélhetés miatt sokan drágábban bocsátják áruba vérüket.

A kórházak udvaráról sosem hiányoznak a potenciális "véradók", pontosabban véreladók, akik a szegényebbek közül kerülnek ki: számukra ez fontos jövedelmi forrás.

Szófiában a vér literenként 200 euróba kerül, de az összeget néha akár a felére is le lehet alkudni. Más nagyvárosokban, illetve vidéken olcsóbb a vér, 75 euró körül mozog az ára. Az üzlet lebonyolításához az egészségügyi személyzet közreműködésére is szükség van, aminek szintén megvan a maga szabott ára.

Bulgáriában a minimálbér havi 110 euró.
Az állam fizet ugyan a ritkább vércsoportba tartozó vérért, de a 450 milliliterért kínált 40 euró jóval alatta van a feketepiaci árnak.

A vérrel való kereskedés Bulgáriában bűnténynek számít, háromtól öt évig terjedő börtönbüntetés jár érte - de ez sem képes megakadályozni a tiltott gyakorlatot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását