2024. május 12. - Pongrác

Szlovák értelmiségiek a magyarok mellett

Szlovákiában több mint hetven értelmiségi emelte fel a szavát az ellen, hogy a szlovák oktatási tárca olyan tankönyveket akar ráerőszakolni a magyar iskolákra, amelyek durván, természetellenes módon beavatkoznak a magyar nyelv szabályaiba.
2008. október 28. kedd 18:53 - Hírextra
A világhálón közzétett nyilatkozatban a szlovák civil értelmiségieket tömörítő Fair-play Szövetség kiáll a szlovákiai magyarok szabad anyanyelv-használati jogai mellett. Ugyanakkor elutasítja a szlovák kormányzat szemléletét, amely megengedhetőnek tartja, hogy hatalmi-politikai eszközökkel avatkozzanak be a magyarok természetes jogaiba, s ezzel Szlovákia lakosságát megosztó feszültséget gerjesszenek, egyszersmind elidegenítsék az országtól a magyar nemzetiségű embereket.

A nyilatkozatot többek között Martin Bútora, Szlovákia volt washingtoni nagykövete, Zuzana Wienk, a szövetség elnöke, Soňa Szomolányi szociológus, Ján Strasszer költő és a Prágában élő Fedor Gál, a bársonyos forradalom egyik szlovákiai vezéralakja is aláírta.

A Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párthoz tartozó oktatási miniszterrel már jó ideje parázs vita folyik, amiért a szaktárca olyan honismereti tankönyvet küldött a magyar iskolákba, amelynek magyar szövegében kizárólag szlovák földrajzi nevek szerepelnek.

Ján Mikolaj miniszter keddi sajtótájékoztatóján megerősítette: minden tiltakozást ignorál, számára a legfőbb, hogy Szlovákiában létezik egy hatályos törvény az államnyelvről, és ennek akar érvényt szerezni. Csak a törvény betartását követeli meg - jelentette ki, hozzátéve: a szövegben első helyen a szlovák megnevezésnek kell állnia, ám utána - úgymond engedményként - törtvonallal a ragozott magyar nyelvű alak is szerepelhet. Erre utasította kedden a tankönyvkiadókat.

Az MKP ezt a megoldást sem tartja megfelelőnek, kitart amellett, hogy első helyen a magyar megnevezés álljon, s csak utána zárójelben a hivatalos szlovák elnevezés.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását