2024. április 26. - Ervin

Látható a letörölt ujjlenyomat is

Új módszert dolgozott ki az ujjlenyomatok azonosítására egy brit fizikus. Az eljárással akkor is azonosítható egy töltényhüvelyen hagyott ujjlenyomat, ha azt az érintés után letörölték. A hatóságok remélik, hogy a módszer segítségével lezárt aktákat nyith
2008. szeptember 6. szombat 16:40 - Hírextra
A hagyományos, száz évnél régebben használt ujjlenyomatvétel a tárgyon hagyott izzadságnyommal lezajló kémiai reakción alapul. A megérintett tárgyak letörlése után azonban nem marad vissza elegendő izzadság ahhoz, hogy ez a kémiai folyamat lejátszódjon és megfelelő ujjlenyomatmintát adjon a nyomozáshoz.

Az új módszer kifejlesztésénél a brit kutatók azokra a hajszál vastagságú korróziónyomokra koncentráltak, amelyeket az izzadság sótartalma okoz a fémen, például egy töltényhüvelyen.

Az eljárás során egészen finom porral borítják be a fémet, majd erős elektromos töltést kapcsolnak rá, amelynek hatására a por a fém rozsdásodott apró pontjaihoz kötődik, ezáltal kirajzolja az ujjlenyomatot.

A technika még nem teljesen csalhatatlan, és vannak emberek, akik izzadságában nem választódik ki annyi só, hogy attól a módszerhez szükséges mértékig korrodáljon a fém - mondta Bond, aki a Journal of Applied Physics és a Journal of Forensic Sciences című szakfolyóiratokban ismertette a kifejlesztett technikát.

A döglött aktáknak is nevezett lezáratlan ügyek egy részét azonban újra elővehetik a bűnüldöző szervek, és a módszer segítségével perdöntő bizonyítékot szerezhetnek arra, ki töltötte meg a bűnügyben használt fegyvert.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását