2024. április 29. - Péter

"Miniszterelnök úr, ez így nem fog menni"

A szocialistákon kívül csak az SZDSZ támogatja, hogy a kormány kössön megállapodást a Nemzetközi Valutaalappal. A Fidesz szerint ez a kormány nem képes kivezetni az országot a válságból.
2008. október 28. kedd 19:00 - Hírextra
A Fidesz alelnöke, Kósa Lajos azt mondta: az ellenzék kész arra, hogy az ország megmentése érdekében együttműködjön, de ennek megvan a megfelelő rendje, nem lehet megkerülni a parlamentet. "Úgy tudjuk, hogy az alkotmányt a nemzetközi válság nem függesztette fel, abba nem lehet belemenni, hogy a parlament háta mögött olyan feltételrendszert írjon alá a kormány az IMF-fel, amiről a képviselők nem tudnak" - hangsúlyozta.

Kósa Lajos az Európai Központi Bankhoz fordulást teljesen kézenfekvőnek és maximálisan támogatandónak nevezte, de az IMF-támogatás igénylését már "rendkívül elgondolkodtatónak" tartotta, mert mint mondta, ilyen kereteket a harmadik világ kiszolgáltatott országai szoktak kapni, és Magyarország lesz annak a kétes dicsőségnek a részese, hogy az unió első országaként köt ilyen szerződést.

A Fidesz alelnöke szerint a miniszterelnök alkalmatlan az országot kivezetni a válságból, ezért válságkezelő kormányra van szükség és arra, hogy a miniszterelnök visszaadja megbízatását, mert "annak az esélye szinte zéró, hogy Gyurcsány Ferenccel kilábal az ország a válságból".

"Miniszterelnök úr, ez így nem fog menni. Az ország érdekében a legjobb döntés az lenne, hogy visszaadja megbízatását a köztársasági elnöknek", az államfő pedig más olyan politikusnak ad megbízást, aki megpróbál parlamenti többséget teremteni a válságkezelő kormánynak - fogalmazott a Fidesz alelnöke.

Az SZDSZ elnöke szerint a pénzügyi válságban félre kell tenni a pártérdekeket, így a párt kész partner lenni minden értelmes kezdeményezésben. Fodor Gábor azt mondta: támogatják, hogy a kormány kössön megállapodást a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Központi Bankkal. A párt elnöke egyetértett a kormányfő által bejelentett kiadáscsökkentési intézkedésekkel, de csak akkor, ha azok kiegészülnek az SZDSZ javaslataival is, például az önkormányzati reformmal. Fodor Gábor ötpárti egyeztetéssorozatot kezdeményez az euróbevezetés folyamatának felgyorsítása érdekében, hiszen szerinte a közös fizetőeszköz hiánya a forrása minden bajnak.

Az MDF elnöke szerint a válságot előidéző - miniszterelnök által említett - okok jó része, így a túlköltekezés, a lakosság túlzott eladósodottsága és a reformok elmaradása mind az MSZP-SZDSZ kormány időszakából ered. Dávid Ibolya kifogásolta, hogy az ötpárti találkozón nem sok szó esett a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Központi Bank által kilátásba helyezett hitelről. A pártelnök szerint továbbra is számos megválaszolatlan kérdés van.

A kereszténydemokrata Hargitai János szerint a Nemzetközi Valutaalappal nem, csak az Európai Központi Bankkal szabad megállapodni. A politikus teátrálisnak nevezte a nyilvánosság előtt zajló tárgyalást, amin szerinte így nem lehet érdemi döntéseket hozni. Hargitai János azt mondta, a stabilizációs megállapodás jó ötlet, de nem szabad úgy stabilizálni az államot, hogy az közben romba dönti a családokat. Szerinte a közszféra dolgozói nem fogják túlélni, hogy az évek óta tartó reálbércsökkenés mellett jövőre nem lesz 13. havi jövedelmük.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását