2024. április 30. - Katalin, Kitti

Eredeti szépségében ragyog Madonna

Eredeti szépségében ragyog Raffaello Tengelicés Madonnája - az olasz reneszánsz egyik legjelentősebb alkotását a tízéves restaurálást követően hamarosan ismét láthatja a közönség.
2008. október 28. kedd 16:24 - Hírextra
Novemberben a képet a firenzei Medici-palotában állítják ki, mielőtt a mestermű visszatérne eredeti "állomáshelyére", az Uffizi-képtárba.

Raffaello (1483-1520) a Tengelicés Madonnát 1506 körül nászajándékként festette Lorenzo Nasi gyapjúkereskedő számára. A 107-szer 77 centiméteres olajjal fatáblára festett alkotáson Madonnát két gyermekkel - az ifjú Jézussal, valamint Keresztelő Szent Jánossal ábrázolja a művész. A tövisek között csipegető madár jelképesen Krisztus jövendőbeli szenvedéseire utal.

A Tengelicés Madonna igazi túlélő. A festmény túlélte, amikor Lorenzo Nasi háza 1547-ben összeomlott, bár a mű 17 darabra tört. Túlélte az alkotás az azt követő "restaurálásokat": Raffaello kortársa - Ridolfo Di Ghirlandaio összeszegecselte a darabokat, a törésvonalakat pedig festékkel igyekezett eltüntetni.

Később a Tengelicés Madonna a Medici-család birtokába került, s ekkor több kísérlet történt arra, hogy elfedjék a sérülések nyomait.

A legutóbbi restaurálás során, amely egy évtizedet vett igénybe, épp az ellenkezője történt, amikor a múltban felvitt festékrétegektől igyekeztek megszabadítani az alkotást. Ennek eredményeként eltűnt a festményt borító több évszázados barna "patina". Madonna orcái ismét rózsásak, ruházata mélyvörös és kék színben pompázik, s szinte hallani lehet a háttérben lévő patak csobogását.
"Ez a páciens sok fejfájást és álmatlan éjszakát okozott" - nyilatkozta Marco Ciatti, az egyik legtekintélyesebb olasz állami restaurátorműhely, a Opificio Delle Pietre Dure vezetője.

Mint mondta, teljes két évig tanulmányozták a festményt, míg eldöntötték, érdemes-e belevágni a restaurálásba tekintettel arra a kárra, amelyet a kép a múltban elszenvedett, s amelyeket egyértelműen kimutatott a röntgenvizsgálat.

"A restaurálás akár rosszul is végződhetett volna" - tette hozzá Marco Ciatti.
Patrizia Riitano, vezető restaurátor úgy véli, hogy jobban ismeri a Tengelicés Madonnát, mint maga Raffaello.

"Az elmúlt évek alatt milliméterenként vizsgáltam át mikroszkóp alatt. Elgondolkodtam már azon is, hogy elégedett lenne-e Raffaello az eredménnyel. Remélem, hogy igen, s lehet, hogy a túlvilágról üzen, esetleg küld egy SMS-t" - mondta Patrizia Riitano.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását