2024. április 25. - Márk

Hirtelen szívhalálok

Az Egyesült Államokban a fiatal sportolók hirtelen szívhalála legtöbbször visszafordíthatatlannak bizonyult, de ebben sokszor szerepet játszott a nem megfelelő újraélesztési kísérlet is. A drámai adatokat a HeartRhythm Journal legújabb száma közölte.
2008. július 7. hétfő 13:01 - Hírextra
Mindig döbbenetet kelt, ha egy sportesemény nézőinek szemeláttára valamelyik fiatal sportoló hirtelen összeesik és meghal. Amerikai kutatók most összegyűjtötték azokat az eseteket, melyeknek pontos körülményei ismertek voltak. Hat év alatt bekövetkezett 486 ilyen tragédia történetét dolgozták fel.

A fiatalok részvételével rendezett sporteseményeken néhány naponta előfordul hirtelen szívhalál. Általában nincs megelőző tünet: az áldozat összeesik és meghal, de az első percekben még jó az újraélesztés esélye.

Ennek látszólag ellentmond a statisztika: a fiatalok 11 százalékát sikerült visszahozni az életbe. A részletes elemzés sok tanulsággal szolgált. A mellkas ritmusos nyomogatása, a szívmasszázs mellett a defibrillátor használata szükség esetén fontos eleme az újraélesztésnek. Előfordult, hogy a hirtelen halál színhelyén volt defibrillátor, de bezárták az orvosi rendelőbe.

A mai, korszerű defibrillátorok, melyek áramütéssel megszüntetik a halálos szívritmuszavart, a kamrafibrillációt, félautomata eszközök. Az aktatáska méretű műszer kinyitásakor érthetően elmondja, hogyan kell használni. Ennek ellenére előfordult, hogy a jelenlévők nem merték a defibrillátort bekapcsolni.

Az Egyesült Államokban még mindig nincs olyan kötelező, részletes sportorvosi vizsgálat, mint amilyet Európa szinte mindegyik országában minden fiatal sportolónál elvégeznek. Gregg C. Fonarow kaliforniai professzor emlékeztetett arra, hogy amikor Olaszországban bevezették a sportolók EKG-vizsgálatát, a hirtelen szívhalál előfordulása ebben a csoportban 90 százalékkal csökkent.

Az Amerikai Szív Szövetség már tavaly részletes irányelveket javasolt kötelező sportorvosi vizsgálatra, valamint minden olyan helyen, ahol sok fiatal van, például valamennyi iskolában. Kezdeményezte a gyerekek oktatását újraélesztésre és központi helyeken defibrillátorok kihelyezését.

Az utóbbit mind több helyen megszervezik. Az Egyesült Államokban tavaly elrendelték, hogy valamennyi fitneszszalonban legyen defibrillátor és a személyzet tanulja meg azok használatát.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását