2024. április 20. - Tivadar

Kötet a szegedi színház 125 évéről

Szeged szívében címmel kötet jelent meg az idén megnyitásának 125. évfordulóját ünneplő szegedi színházról; a mintegy kétszázötven oldalas album rengeteg képpel és adattal, ugyanakkor olvasmányos formában vezeti be az érdeklődőket a Tisza-parti teátrum tö
2008. október 28. kedd 16:31 - Hírextra
A szegedi színjátszás történetéről már megjelent több tudományos igényű monográfia. A kezdetektől 1883-ig terjedő, valamint a színház megnyitása és 1944 közötti időszakot bemutató művet Sándor János Jászai-díjas rendező írta, a második világháborútól napjainkig tartó éveket bemutató kötetet pedig Gyémánt Csilla készíti - mondta a művészeti író az albumot bemutató sajtótájékoztatón.

A most napvilágot látott jubileumi album azonban nem elsősorban a szakmának, hanem inkább a színházát szerető szegedi közönségnek készült - fogalmazott Tandi Lajos.

A kötet első fele a színház több mint egy évszázados történetével ismerteti meg az olvasókat a Ferenc József részvételével lezajlott 1883. október 14-i díszelőadástól Gyüdi Sándor jelenlegi direktor megválasztásáig. A második rész a színház történetének százhuszonöt meghatározó személyiségét - színészeket, rendezőket, karnagyokat, operaénekeseket és igazgatókat - mutatja be. A harmadik, Visszfény címet viselő fejezetbe pedig a korabeli és mai sajtóban megjelent jellemző cikkeket gyűjti össze - ismertette a kötet tartalmát a szerkesztő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását