2024. március 29. - Auguszta

Ivartalanították, mert nem tudta volna eltartani az utódait

Ivartalanították Bálintot, a pécsi állatkert tizennégy éves, kéttonnás vízilovát. A veszélyes műtétre azért volt szükség, mert ő és "arája" esetleges újabb utódait nem tudná eltartani a vadaspark - közölte az intézmény igazgatója az MTI-vel.
2008. október 28. kedd 07:58 - Hírextra
Szatyor Miklós beszámolt arról, hogy az operációt a hétvégén végezte el egy francia-osztrák-magyar állatorvoscsoport. Bálint jól van, s várhatóan néhány napon belül teljesen felépül.

Az igazgató rámutatott: vízilovakon nagyon ritkán végeznek ilyen, altatással járó beavatkozást, nem mindegy ugyanis, hogy a nagytestű állat milyen altatót kap és miként dől el a kábítólövedék hatására. A rossz fekvés akár az életébe is kerülhet, ekkor azonnal fel kell ébreszteni, az operációt pedig elhalasztani.

Szatyor Miklós hozzátette, további komplikációt jelent, hogy a hím vízilónak rejtett heréje van, melyet ultrahangos vizsgálattal lehet megtalálni. Évekkel ezelőtt, amikor a modernebb gyógyszerek és technikai eszközök nem álltak rendelkezésre, 60 százalék volt a műtött vízilovak túlélési aránya. Nem csoda, ha ők és a szintén problémás zsiráfok altatásától ma is rettegnek a szakemberek.

Bálint sokáig magányosan élt a pécsi állatkertben, tavaly azonban társat kapott a lengyelországi Katowicéből érkezett Ágnes személyében. Frigyükből idén nyáron hím víziló született, amelyet Buboréknak kereszteltek, de mivel a kifutó szűkös a háromtagú családnak, a kicsi novemberben az abonyi magánállatkertbe költözik.

Szatyor Miklós megjegyezte, hogy a vízilovak tartása komoly feltételekhez kötött és elég költséges is, ezért az állatkertek rendszerint csak hímeket vagy csak nőstényeket tartanak, hiszen az utódokat nehéz "elpasszolni". Jelenleg 10 vízilótól szabadulnának Európa vadasparkjai, de szinte még ingyen sem kellenek senkinek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását