2024. május 2. - Zsigmond

Ízlik a Magyar Masala Indiában

Nagy tetszéssel fogadta az indiai közönság a Magyar Masala - Fókuszban a Magyar Kultúra című rendezvénysorozat első hetének programjait.
2008. január 28. hétfő 20:30 - Hírextra

A január 16-án Bangalore-ban megnyílt "Mesterek és ifjú tehetségek" című kortárs magyar képzőművészeti kiállítás sok látogatót vonz és az indiai média érdeklődését is felkeltette. A kiállításról a dél-indiai város szinte valamennyi napilapja fényképes tudósításban számolt be. A Deccan Herald "Magyar művészet - esztétikai eszmecserék" címmel terjedelmes cikkben ismerteti a kiállítást, kiemelve, hogy a tárlat fő szervező eleme az esztétikai nyelv használatáról szóló dialógus - tájékoztatta az újdelhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ az MTI-t.

Hatalmas sikerrel zárult a Szakcsi-Lakatos Béla - Vukán György zongoraduó és a Dresch Quartet indiai turnéja. A kiváló magyar jazz-zenészek elbűvölték Delhi, Bangalore és Chennai közönségét. Különösen hangos ovációval fogadta az indiai publikum a magyar zenészek közös produkcióját Mohit Lal indiai tablaművésszel. A Newindpress a Bangalore-i koncert alkalmából közöl elismerő kritikát a magyar jazz-zenészekről, a Deccan Herald pedig a 30 éves évfordulóját ünneplő tájékoztatási és kulturális központ igazgatójával, Lázár Imrével jelentetett meg interjút.

Január 21-én Szabó István: Rokonok c. filmjével Delhiben, a Siri Fort Auditoriumban megnyílt a magyar-indiai kulturális csereprogram alapján szervezett Magyar Filmhét. A filmes mustra keretében összesen hét magyar filmmel ismerkedhet meg az indiai főváros közönsége.

A kultúrák közötti dialógus jegyében fogant Ekhardt Júlia fotóművész "A Sakti ezer arca" című kiállítása a magyar intézetben, amely Barkóczi Beáta indiai táncokat előadó magyar táncművész produkcióját örökíti meg. Ugyancsak a kulturális központ adott otthont a Dél-Dunántúlt bemutató, turista-promóciót szolgáló programnak.

A Magyar Masala rendezvénysorozata a Reneszánsz Éve jegyében folytatódik, Mátyás királyról szóló dokumentumkiállítással és a Custos Consort reneszánsz zenei koncertjeivel. Még az intézet hagyományos, minden évben megrendezett gyermekrajz-versenyét is Mátyás királynak szentelik az idén. Az ifjú indiai művészpalánták Mátyás királyról szóló mesék illusztrációival versenyezhetnek a rajverseny díjaiért.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását