2024. május 8. - Mihály

Elhibázott alkotmánybíró-választás

Elhibázottnak bizonyult az a megoldás, hogy egyetlen csatornán, a parlamenten keresztül választják az alkotmánybírákat - hangoztatta egy hétfői, budapesti tanácskozáson a tisztséget korábban maga is betöltő Kilényi Géza.
2008. október 28. kedd 19:07 - Hírextra
Az alkotmányjogász arról beszélt: hozzá az olasz modell áll a legközelebb, amelyben a testület öt-öt tagját - együttes ülésen - a parlament két háza választja meg, ugyanennyit nevez ki az államfő, akárcsak a legfelsőbb bírói fórum.

Mint mondta, ebben a konstrukcióban a megbízatás három hatalmi ág képviselőitől származik, amelyek közül kettőnek ráadásul hivatalból pártatlannak kell lennie.

Az újraválaszthatóság ellen érvelve kijelentette: "az az alkotmánybíró, aki kacsingat, nem alkotmánybíró a szememben", és saját pártatlanságnak elismeréseként említette, hogy nem nyert második mandátumot; Kilényi Géza egyben amellett érvelt, hogy egyértelmű, közérthető döntéseket kell hoznia az Alkotmánybíróságnak.

Kilényi Géza szerint semmit nem ér az a határozat, amit "az öt parlamenti párt tizenötféleképpen értelmezhet"; az egykori alkotmánybíró "alapvetően a jogászi szakmának és a jogtudománynak" kellene az Alkotmánybíróság kontrolljában szerepet vállalnia.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását