2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Van a jövő nemzedékének biztosa

A parlament megválasztotta a jövő nemzedékének országgyűlési biztosát dr. Fülöp Sándor személyében. A másik két jelölt elbukott, de Sólyom bizakodó és továbbra sem egyeztet a pártokkal.
2008. május 26. hétfő 16:29 - Hírextra

Megkülönböztetett tisztelettel köszöntöm a jelölteket, családtagjaikat a köztársasági elnököt, az alkotmány bíróság, a legfelsőbb bíróság elnökét, és a meghívottakat - mondta Világosi Gábor a parlament alelnöke.

Sólyom László köztársasági elnök hosszan sétált a szónoki pulpitushoz, majd elkezdte beszédét.

Hamarosan megkezdődik a választás a Legfelsőbb bíróság elnökéről - kezdte. Tisztában voltam vele, hogy mindegyik frakció szükségesnek tartja a változást, ezért állítottam Baka Andrást jelöltnek. Ismert a frakciók álláspontja, de kötelességemnek érzem, hogy a képviselők jóérzésére apelláljak. Kérem, hogy a szavazáskor a magyar igazságszolgáltatásnak megfelelően adják le szavazatukat - fejezte be beszédét az elnök.

Navracsics Tibor (Fidesz) szerint a párt és a KDNP támogatja a jelölést.

A többi frakció nem kívánt felszólalni.

A jelöltek személyének ismeretében a képviselők 2/3-ának szavazata szükséges a poszt elnyeréséhez. A képviselők titkos szavazás keretében adták le a voksukat.

Az eredmény: 366-an szavaztak Baka Andrásra. 170 igen 191 nem szavazatot kapott. Így őt nem választották meg a Legfelsőbb Bíróság élére.

Péterfalvi Attilára 367 képviselőből 239 igen, 122 nem szvazaot kapott. Eredménytelenség miatt nem választották meg újra ombudsmannak.

Fülöp Sándorra 367-ból 302 igen, 59 nem szavazat jutott. Így őt a jövő nemzedékének országgyűlési biztosává választották. A jelölt ezután esküt tett!!

A köztársasági elnök az eredmény ismeretében foglalta össze álláspontját:

Sólyom László örömmel fogadta, hogy sikerült ismét egy újabb kiváló szakembert megválasztatnia. Ráadásul Péterfalvi Attila is több szavazatot kapott, mint az elmúlt alkalommal.

- Lassan, de biztosan haladok a kijelölt úton, így továbbra sem indokolja semmi, hogy változtassak a jelölési szokásaimom - mondta újságírók előtt.

Baka András kiváló szakember, aki eddigi meghallgatásain bizonyította is rátermettségét a Legfelsőbb Bírói posztra - mondta az elnök. A további tennivalókra vonatkozó kérdésre annyit mondott, hogy tárgyalások, egyeztetések következnek, és bízik abban, hogy ismét lesz sikeres jelöltje.

A JÖVŐ NEMZEDÉKÉNEK OMBUDSMANJA:

Dr. Fülöp Sándor a jövő nemzedékének országgyűlési biztosa 1957. október 17-én született Montrealban.

Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán végzett, majd ugyanitt tanult pszichológusként is.

1991-ig dolgozott a Fővárosi FŐügyészségen, majd a Legfőbb Ügyészségen.

1993-tól egy évig a Tuttner and Partners Ügyvédi Iroda munkatársa volt.

1994-től mostanáig a Környezeti Management és Jog Egyesületben ügyvéd, a környezetvédelmi jogi adatbank és tanácsadó szolgálat ezetőjeként dolgozott.

Számos szakmai megbízatás, külföldi munka mellett publikációk sorában foglalkozott a környezetvédelemmel.

1999-től két évig volt a Közép-Kelet Európai Közérdekű Környezetvédő Jogászok Egyesületének elnöke.

1998-2003. között az Országos Környezetvédelmi Tanács tagja, majd elnökhelyettese, 1999-2001-ben a Közép-Kelet Európai Közérdekű Környezetvédő Jogászok Egyesületének elnöke volt. 2002-től az Aarhusi Egyezmény Jogérvényesítési Bizottságának tagja.

Részt vett a környezetvédelmi információkra vonatkozó Aarhusi Egyezmény megszövegezésében, valamint - többek között - a magyar környezetvédelmi törvény megalkotásában. 2002-2006. között több nemzetközi projekt résztvevője volt. 2003-tól a Környezettudományi Központ Alapítvány kuratóriumának elnöke. Környezetvédelmi témakörben számos publikációja és könyve jelent meg. Nős, két gyermeke van.

A HVG nem sokkal a jelölése előtt kereste fel a szakembert. A Hírextra.hu ezen interjú egy részuletével megpróbálja bemutatni a frissen választott ombudsmant:

"

HVG: Sokan a pokolba kívánják a "minden ellen tiltakozó" zöld mozgalmárokat, közben ritka ötpárti egyetértésben törvény született a jövő nemzedékek világszerte ismeretlen országgyűlési biztosáról, mely tisztségre, úgy tudni, ön is esélyes. De már megbocsásson: újabb fogatlan oroszlán az egyre csak gyengített zöld hatóságok mellett?

F. S.: Úgy tekintek erre, mint afféle Szent László-törvényre. A jogelmélet szerint azért büntették akkoriban kézlevágással a lopást, mert elviselhetetlenül gyakori volt. Most pedig talán a környezeti problémák sokasodnak annyira, hogy a döntéshozók fontosnak tartottak egy - elismerem, sokadik - jogintézményt is létrehozni ezek megoldására. Az meg örvendetes, hogy felfigyel a világ egy-egy hazai jogi kezdeményezésre, mint ahogy delegációk sora tanulmányozta az 1992-es, páratlanul liberális adatvédelmi törvényt, amely sokat segített a környezeti adatok kiadásáért vívott csatáinkban.

F. S.: 1992 óta több mint hatszáz környezetügyi képviseletet látott el - a civil szféra számára ingyen, önkormányzatoknak önköltségi áron - nonprofit egyesületünk, az EMLA. Nagyon is látjuk, mennyire le vagyunk maradva a jogelvek érvényre juttatásában. De ne essünk át a ló másik oldalára! Ha van jogszabály, legalább van minek a betartását számon kérni, s az így előbb-utóbb életre kel. Ehhez persze szervezkedniük kell a civileknek, ami nagy energiák bevetését igényli. De ebben nincs is hiány, az országgyűlési biztosok hivatalához - zöld ombudsmani poszt nélkül is - évi mintegy hatszáz környezetvédelmi tárgyú bejelentés érkezik. Ha ezeket feldolgozza a hivatal, azzal fejleszti majd a joggyakorlatot, segíti például a tíz területi zöld hatóságot, hogy egységes elvek szerint döntsenek, ne lehessen megtenni az egyik megyében azt, amit másutt szigorúan bírálnak el.

F. S.: Nyilvánvaló, hogy a zöld mozgalmak, a helyi közösségek sem tévedhetetlenek. De nekem, ügyvédként, nem az a feladatom, hogy mérlegeljem, kinek van igaza. Az a bíró dolga. Nem is hiszek abban, hogy bonyolult környezeti ügyekben létezik egyetlen, megfellebbezhetetlen, objektív igazság. A mi egyesületünk 15 év óta vallja: nehogy már a mi mérlegelésünkön, meggyőződésünkön múljék egy-egy közösség sorsa! Segítünk környezeti ügyben annak, aki hozzánk fordul."

Fotó: greenfo.hu

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását