2024. május 14. - Bonifác

Átfogóbb reform kellene

Az SZDSZ akkor tudja az elhangzott kezdeményezéseket támogatni, ha "világos jelét" látja annak, hogy a kormány az önkormányzati és az adóreform mellé áll - közölte Fodor Gábor pártelnök a miniszterelnök és a parlamenti pártok egyeztetése után kedden az Or
2008. október 28. kedd 16:41 - Hírextra
Hangsúlyozta: a készenléti hitel szükségességével egyetértenek akkor, ha ezt megfelelő feltételekkel veszi fel a kormány. Ehhez kell a parlament együttműködése is - jelentette ki.

Fodor Gábor megismételte a megbeszélésen elhangzottakat: az SZDSZ ötpárti egyeztetést kezdeményez az átfogó - adó, önkormányzati - reformokról valamint az euró bevezetéséről. Hozzátette: az SZDSZ javaslatokat készít az adóátcsoportosításhoz.

A pártelnök azt kérte a kormánytól, tájékoztassa folyamatosan a frakciókat az IMF és a kormány közötti tárgyalásokról.

Úgy fogalmazott: az SZDSZ abból indul ki, hogy a válság egyszerre nehézség és lehetőség is az ország számára. Nehézség, mert az ország polgárainak szembe kell nézniük azzal, hogy nem lesz gazdasági növekedés - közölte. Ezért - mint mondta - a kiadáscsökkentési lépéseket először az államon kell kezdeni, utána lehet elvárni az emberektől, hogy elfogadják a rájuk vonatkozó takarékosságot.

A nehézségek között említette, hogy a nyugdíjrendszerre és a közszférára vonatkozó kiadáscsökkentést követnie kell az önkormányzati szférának is. Nem mondunk le arról, hogy az önkormányzati reformot is tegyük az asztalra, beszélni kell róla ebben a helyzetben, hogy 27 ezer önkormányzati képviselő van az országban - hangoztatta a pártelnök.

Fodor Gábor a stabilitási- és adóreform-alapra tett javaslatukkal kapcsolatban kijelentette: ez megteremtheti a lehetőséget az adóreformra.

Kitért arra, Gyurcsány Ferenc javaslatai egybeesnek az SZDSZ régi követeléseivel, és örömmel látják, hogy a miniszterelnök most már elfogadja szigorúbb változatú javaslatukat a költségvetési plafontörvényről.
"A kisebbségi kormány a kijózanodás irányába megy" - vélekedett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását