2024. április 29. - Péter

790 ezer éves a tűz és az ember "kapcsolata"

Az emberiség mintegy 790 ezer éve már rendelkezett a tűzgyújtáshoz szükséges képességgel, amely lehetővé tette az Afrikából Európába való vándorlást - közlik izraeli kutatók friss tanulmányukban.
2008. október 27. hétfő 10:00 - Hírextra
A Jordán folyó partján lévő egyik régészeti lelőhelyen talált kovakövek elemzésével a jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói megállapították, hogy a korai civilizációk emberei megtanultak tüzet gyújtani, ami fordulópontot jelentett abban, hogy ismeretlen vidékekre merészkedjenek.

A lelőhelyen korábban talált bizonyítékok alapján a kutatók 2004-ben arról számoltak be a Science tudományos magazinban, hogy ismerték és tudatosan használták a tüzet az afrikai őshazájukból elinduló emberek: megőrizték a már égő tüzet és gallyakkal átvitték másik helyszínre. Most viszont azt állítják a kutatók, hogy elődeink tüzet is tudtak csiholni, nem pusztán a természet beavatkozására, például villámlásra vártak.

A Quatemary Science Reviews című szakfolyóirat legutóbbi számában megjelent tanulmányban az Izrael északi részén, a Geser Benot Ja,akovban folyó ásatás 12 archeológiai rétegének feltérképezését tették közzé. Bár nem találtak ősi gyújtószerszámokat, Nira Alperson-Afil archeológus szerint a 12 kultúrán át használt megégett kovakövek, melyeket egyazon helyszínen találtak, a tűzgyújtás képességét bizonyítják még akkor is, ha maga az eljárás ismeretlen.

Mivel a lelet az Afrika és Európa közti kulcsfontosságú útvonal, a Jordán völgyében található, elődeink északi irányú vándorlását támasztja alá. "Amint a tűz segítségével védeni tudták magukat a ragadozóktól, valamint melegedni és világítani, elegendő biztonságban érezhették magukat ahhoz, hogy elinduljanak és ismeretlen területeket népesítsenek be" - tette hozzá Alperson-Afil.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását