2024. május 2. - Zsigmond

Függetlenek döntenek Gyurcsányról

Na most akkor mi is történik az Országunknak Házában? A laikusok számára egyre követhetetlenebbé válik, ami ott zajlik. Képviselők vetkőzik le pártjaikat, pártok rúgják ki képviselőiket, frakció szűnik meg, mandátumok kerülnek vissza. Meddig tart a kormán
2008. október 24. péntek 12:59 - Pénzes Dávid
A magyar Országgyűlés 386 tagú. Elméletben. A legutolsó választásokon a Magyar Szocialista Párt 190 mandátumot szerzett, a Fidesz - KDNP frakciószövetség (141 és 23 megoszlásban) együttesen 164 tagot számlál. Az SZDSZ 20, míg az MDF 11 honatyával képviseltette magát, és egy független honatya is bekerült.

Az MSZP-SZDSZ koalíció a kormány megalakulásakor 211 szavazattal számolhatott. (Az ekkor egyedüli független Gyenesei István a fontos kérdésekben a koalíció mellett szavazott, ma már a kormány egyik minisztere.) Az ellenzék összesen 175 szavazattal bírt.

Az MSZP-ben azonban hárman tartósan betegek, gyakorlatilag nem tudnak részt venni a munkában. Horn Gyula az Állami Egészségügyi Központban fekszik, Toller László súlyos autóbalesete óta kómában van, Csákabonyi Balázs betegsége miatt csak nagyon ritkán tud részt venni a napi munkában. Rá a szocialisták csak a legfontosabb szavazásokon számíthatnak. A kisebbségi kormány saját pártjától tehát legjobb esetben 188 szavazatra számíthat.

A másik oldal

A kisebbségi kormány regnálása óta az ellenzéki oldalon számtalan változás történt. Gegesy Ferenc SZDSZ-es képviselő lemondott mandátumáról, maradtak 19-en. A Fideszből két képviselő is a függetlenek közé ült így maradtak 162-en. Az MDF-ből Almássy Kornél szintén botrányos körülmények között távozott, jelenleg független. Utána pedig kiderült: a Tisztelet Társaság által delegált Vas János hagyja ott a frakciót, bár később Lengyel Zoltán megmentette az MDF-et.

Összegezve tehát: a kormányoldalnak 188 szavazata van, az ellenzéknek (Fidesz+MDF+SZDSZ) 190. És marad az 5 független képviselő. Ebből Almássy bizonyosan az ellenzékkel együtt szavaz majd, Gyenesei pedig nyilván a kormányt erősíti. Az arányok tehát 189:191 az ellenzék javára. Ebbe az alaphelyzetbe jön be a három független honatya gombnyomása. Ez a három szavazat a novemberben végszavazásra bocsátott költségvetési törvénynél Gyurcsány politikai jövőjét határozza majd meg.   

Ambivalens helyzet

Ez különösen az SZDSZ szempontjából érdekes, hiszen ők kínos helyzetben vannak. Egyfelől nem szeretnének előrehozott választást – azaz Gyurcsány megbuktatását – mert azzal jó eséllyel kiesnének a Parlamentből, másrészt azonban ellenzékiséget kell mutatniuk, ha versenyben akarnak maradni a választók kegyeiért. Vagyis direkt módon nem segíthetik Gyurcsány Ferencet. A három független képviselő segítségével azonban Gyurcsány akkor is hatalmon maradhatna, ha az SZDSZ ellene szavaz. Ez az SZDSZ-nek ideális állapot lenne.

A függetlenek függősége

A legnagyobb kérdés: hogyan döntenek a függetlenek? Erre természetesen nem tudhatjuk a választ, ám érdemes megvilágítani a helyzetüket. Egy független képviselő bejutása a parlamentbe rendkívül nehéz dolog. A magyarországi politikai kultúra a pártszimpátián alapszik. Nem személyre, hanem pártra szavazunk. Függetlenként kisebb csoda tehát bekerülni. Csak akkor lehetséges, ha a választókörzetében rendkívül népszerű az ember. Vagyis egy előrehozott választás inkább hátrányosan érintené a független jelöltet. Úgy kellene kampányt szerveznie, hogy nincs mögötte a jól megtömött pártkassza. Nem érdeke tehát Gyurcsány megbuktatása.

Gyurcsány oldaláról ebben komoly rizikó van. Puszta sármjára, és a képviselők szubjektív szempontjaira nem alapozhatja saját ambiciózus terveit. Teljesen természetes – csúnyán mondva: politikai szükségszerűség – hogy megkörnyékezze őket. Pozícióval, juttatásokkal, pályázati pénzek feléjük folyatásával stb. Ezt azonban az ellenzék is tudja. Ők nyilván ugyanezeket a trükköket fogják bevetni, hogy megszerezzék szavazatukat.

Ám, ha nem is lesznek előrehozott választások, legkésőbb 2010 tavaszán ők is megmérettetnek. És ha a jelenlegi közhangulatot nézzük, bizony a társadalom többsége nem fogja megköszönni nekik, hogy hatalmon tartották Gyurcsányt. Vagyis függetlenként indulni a következő választáson számukra biztos vesztést jelent. Persze ott a lehetőség, hogy mostani lojalitásukért cserébe 2010-ben a szocialisták listás helyet ajánlanak nekik…

Izgalmas helyzetben lesznek tehát a független képviselők a következő néhány hétben. Tejben-vajban fürösztik majd őket, zsíros posztok és mézesmadzagok tömege fog az orruk előtt lógni. Ám a jövőjükre és a lelkiismeretükre is gondolniuk kell. Nem beszélve az ország sorsáról, amit ebben a Nagy Parlamenti Sakkjátszmában sokan hajlamosak elfelejteni.

Lengyel Zoltán, Tóth András, Vas János - rajtuk az ország szeme.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását