2024. május 8. - Mihály

A túlzott szabályok erkölcsi züllést hozhatnak

Pénzt evő asszony, tanárt ütő diák, elcsalt parkolási bírság. A történet a magyar jogrend visszásságairól szól, de nem anarchista írás, figyelemfelkeltés: túlzott szabályozással nem biztos, hogy a megfelelő eredményt lehet elérni.
2010. február 21. vasárnap 07:59 - Pénzes Dávid
Egy nő ismerősömet rabolta ki két asszony a Kálvin téri aluljáróban. Mikor a hölgy a pénzkiadó automatából kivette a tízezer forintot, az egyik asszony odalépett és cigit kért, majd a másik egy gyors mozdulattal kikapta a kezéből a pénzt és a szájába tömte (minő ravaszság, nehogy valahogy vissza lehessen tőle szerezni), majd mint akik jól végezték dolgukat elsétáltak. Mindez késő délután egy forgalmas aluljáróban.

A hölgy ismerősöm egy barátnője társaságában nem tett le ilyen könnyen a pénzről. Követték a két asszonyt, akik egy boltba tévedtek, ahol vásárlásba kezdtek. Az ismerőseim hívták a rendőröket, és megkérték az ott dolgozó biztonságiakat, ne engedjék ki a két rablót, míg a rendőrség meg érkezik.

Húsz perc!

A rendőrség dolga
A tulajdon elleni szabálysértések nem kerültek teljes egészében a rendőrség hatáskörébe, hanem olyan rendelkezés lépett hatályba, hogy ha a tulajdon elleni szabálysértés miatt a feljelentést a rendőrségnél teszik meg, a rendőrség az eredményes felderítés érdekében a szükséges intézkedéseket megteszi. Ezáltal az ismeretlen elkövetők az eddigieknél lényegesen nagyobb hatékonysággal kerülnek felderítésre. A szabálysértés elbírálása továbbra is a jegyző hatáskörébe tartozik.
(Rendészeti minisztérium, sajtóosztály)
A Kálvin térre a rendőrség húsz perc alatt ért ki. A diszpécser szerint azért, mert nagy volt a forgalom (ez a kijelentés külön megérne egy misét, hiszen mire való akkor a megkülönböztető jelzés, nem beszélve arról, hogy a rendőrőrs gyalog is néhány percre van onnan, a Kecskeméti utca 6-ban).

Mikor megérkeztek a fakabátok, és ismerősöm előadta a sztorit, bementek az üzletbe az asszonyokhoz, majd nem sokkal később, széttárt kézzel visszatértek. A rablók ugyanis 8000 forintért vásároltak, azt pedig már nem lehet tőlük elvenni, a maradék kétezer forintot pedig szintén nem. Majd azt is kedvesen elmondták (ez nem cinikus megjegyzés, valóban kedvesen, mégis kiérződik belőle a lényeg), bizony ezt a pénzt már bottal lehet ütni, értelmetlen a további eljárás. Túl kicsi az összeg.

Törvények mindenek felett


Az ügyről eszembe jutott a mi imádott és folyton kritizált demokráciánk egyik sötét oldala: a túlszabályozottság. Mert pontosan tudjuk, hogy a demokrácia egyik lényeges eleme a törvények, rendeletek, határozatok (stb.) túlburjánzósága. Mikor az állam a precíz szabályokkal próbálja fenntartani a rendet. A körülöttünk gabalyodó láthatatlan jogi hálóba pedig úgy ragadunk bele, mint legyek a pókhálóba. Merthogy bizony ott tartunk, hogy számtalan esetben inkább hátráltatnak ezen szabályok, mint előrevisznek.

A vállalkozások pontosan tudják, hogy milyen ügyes jogi trükkökkel lehet húzni, halasztani a fizetést, vagy a csődeljárás segítségével menekíteni a cég egyszer volt vagyonát. A polgári jog talán még elmebetegebb - avagy mondhatjuk úgy is, ronggyá cizelláltabb - mint a büntető jog. A büntetőtörvénykönyv hihetetlen butaságaira nemcsak az említett történet, de a kesznyéteni eset is rávilágít. Ahol az életét végig dolgozó öreg bácsi megunta, hogy folyamatosan lopkodják a veteményesét, és áramot vezettet a kerítésébe. Két rabló meghalt, amikor lopni mentek. Erre az öreget zárják börtönbe.

Józan észt!


Ne mondja nekem senki, hogy a jog így meg úgy, és hogy azért még sem kellett volna ezt csinálni. Józan ésszel és működő igazságérzetünkkel mindannyian tudjuk, hogy az öregnek nem kellene börtönbe mennie. Ahogy a sértett, akit éppen kirabolnak egy aluljáróban nem lenne szabad, hogy kellemetlenül érezze magát, mikor ő tesz bejelentést. És ne mondja senki, hogy az rendben van, hogy ott áll előttem az engem kirabló, bevásárol az én megdolgozott pénzemből, majd a rendőrök szépen az útjára engedik. Nem. Ez nincsen rendjén.

Bizonyos okokból nem sírom vissza a csendőrséget, de azt bátran kijelenthetem, hogy ilyen esetben nemcsak visszavették volna az asszonyoktól a pénzt - meg a rajta vásárolt árút - hanem még két akkora pofont is lekevertek volna nekik, hogy talán a foguk is kihullik. Megérdemelték volna.

Visszájára fordul


Sajnos számtalan ügy megmutatja, hogy a túlzott szabályozás (a hosszadalmas jegyzőkönyv felvétel, a bíróságra járkálás, az ítélet kivárása, majd az esetleges kárpótlás) nemcsak az élet minden területét teszit önkre, de ami még rosszabb, ravaszkodásra is késztet - csak gondoljunk a parkoló-büntetések megúszásának jogi kiskapuira. Hány, magát becsületesnek tartó ember próbálja elmismásolni a fizetést? De itt van a holokauszt-tagadás, meg a gyűlöletbeszéd törvényi szabályozásának a teljes idiotizmusa. Lassan már azt is szabályozni fogjuk, hogy melyik utcában, mennyi levegőt vehetünk…

Mi sem bizonyítja jobban a bajt, hogy már az iskolában is a büntetőtörvénykönyv biztosítja a rendet, nem pedig a tanárok iránti (belülről jövő) alázat, és tisztelet.

A túlszabályozottság azonban súlyos veszélyeket rejt. Ezek közül a legrombolóbb, hogy teljesen tönkreteszi a társadalom természetes igazságérzetét. Ha mindent törvényekkel szabályozunk, már nem is kell odafigyeljünk magunkra, hiszen nem a saját lelkiismeretünk fog gátat szabni például annak, hogy tagadjuk-e a holokausztot vagy sem, hanem egy paragrafus. Ez pedig hosszútávon teljes erkölcsi zülléshez vezet.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását