2024. április 29. - Péter

Hatalomváltás vagy Magyar Gárda?

Tetszik vagy sem, ma nem a hatalomváltás problémája a legfontosabb Magyarországon. A Bajnai Gordon vezette "félszakértői" kormány teszi, és - parlamenti többsége birtokában - teheti a dolgát. A NY Times és a Neue Zürcher Zeitung is egész más gondokról cikkez...
2009. július 20. hétfő 13:49 - Nagy András
Már a Fidesz is csak egy-egy Szijjártó vagy Cser-Palkovics nyilatkozat erejéig kattog az előre hozott választásokon. Végül volt annyi esze, hogy belássa: valakinek el kell tüntetnie a válság, illetve az elmúlt évek romhalmazát. Sőt, immár olyannyira nem bánja a Bajnai-kormány válságkezelő intézkedéseit, hogy olykor be is segít neki a T. Házban. (Véletlen lett volna, hogy az igen necces adótörvény-szavazásnál húsz Fideszes képviselő a parlamenti büfében maradt?)

Tetszik vagy sem, ma nem a hatalomváltás problémája a legfontosabb Magyarországon, hanem az elharapódzó kirekesztő gondolkodás, kéz a kézben a jogállam tekintélyének eróziójával. E kettő sokkal nagyobb ellensége hőn áhított politikai-gazdasági stabilitásunknak, mint a legkeményebb konszolidációs csomag.

Ugyanis minden egyes megjelent riport a New York Times vagy a Neue Zürcher Zeitung hasábjain a magyarországi romagyilkosságokról és/vagy a Magyar Gárdáról olyan presztízshátrány, amelyet csupán évtizedekben mérve lehet ledolgozni. A hazánk boldogulását nagyban befolyásoló észak-atlanti államok közvéleményét a XXI. századi Fekete Sereg ma inkább érdekli, mint az, kicsoda Bajnai Gordon és mikor váltja már a jól ismert Orbán Viktor. (A külvilág számára e szempontból csupán az érdekes, hogy a mindenkori magyar kormányfő tartja-e a fejlődés kulcsát jelentő rendkívül szigorú fiskális egyensúlyt.)

Ezért fájó, hogy az intoleráns gondolkodásra ma jóval nagyobb a társadalom fogékonysága, mint bármikor a rendszerváltás óta. Ráadásul a kirekesztő közhangulat terjedésével párhuzamosan a liberális eszmék meglehetős térvesztése is érzékelhető, amely azonban még összetettebb okokra vezethető vissza, mint a Jobbik-jelenség.

Első helyen kell említeni a Szabad Demokraták Szövetségét, amely minden volt az elmúlt 15 évben, csak szabad nem. (Az első szög az SZDSZ koporsójába 1994. június 24-én, a szocialistákkal kötött koalíciós szerződés aláírásakor került.) Másrészt tapasztalható, hogy válságos időkben az embereket kevéssé hatja át a drogliberalizáció, vagy a melegek polgárjogainak kérdésköre, ellenben azzal, lesz-e mit dolgozni holnap. Harmadrészt, míg a rendszerváltás utáni felszabadult légkör kedvezett a szabadságeszmény terjedésének, mára jócskán megsárgult a hurráhangulat.

Mindezek azonban még nem kéne, hogy azt eredményezzék: a szélsőséges szervezetek egy demokratikus alapkérdésekben is megosztott, közös fellépésre képtelen mérsékelt többséggel találják magukat szembe. Márpedig a helyzet az, hogy a magyar közvéleménynek csak az egyik felét érdekli, mi lesz az elméletben „sorstalan”, jogerősen tiltott Magyar Gárda sorsa.

A jobboldali sajtó legszívesebben tudomást sem vesz a Gárda-jelenségről, vagy ha mégis, hamarabb állítja pellengérre az állandó jogértelmezésben bajlódó kékegyenruhásokat, mint a „Mocskos zsidók!” – felkiáltással élő, nyilas jelképeket magára aggató Vona-legényeket. (Aki látta a múltkori tüntetésről készült Hír TV-s bejátszásokat, amelyek egytől egyig „békés” tüntetőkről szóltak, tudja miről van szó.)

Az alapdilemma egyszerű. Joguk van-e hozzá a szélsőséges csoportoknak, hogy a véleménynyilvánítás- és gyülekezési szabadságára hivatkozzanak, ha csupán verbálisan uszítanak, de tettlegességig nem jutnak el?

A gyakorlatban kiderül, hogy ez még a mienkénél csöppet szilárdabb demokratikus berendezkedésű Egyesült Államokban is fogas kérdés. Ám ott a mérsékelt politikai erők a médiával karöltve szemernyi kétséget sem hagynak a felől, hogy a szélsőségesek mérgezik a közbeszédet, és ennek megfelelő bánásmódban részesítik őket. Az USA-ban legföljebb epizódszerep jut egy-egy szélsőségnek a politika színpadán.

Eközben a Jobbik foggal-körömmel kapaszkodik, mert kapaszkodhat a Magyar Gárdába. A Gárdába, amelynek köszönheti, hogy a nulláról indulva, egyetlen parlamenti ciklus leforgása alatt ott lesz a Harmadik Magyar Köztársaság Országgyűlésében. A Gárda, kiállásával és szellemiségével valósággal felöklelte a rezignált magyar közvéleményt, beleértve ebbe a látványos, könnyen megragadható történeteket kedvelő médiát is.

Ez elég volt arra, hogy a mindennapos „balra-jobbra át”-tól elszédült emberek felfigyeljenek a Vona-legények mögött álló párt primitív megoldásaira, s bejuttassák jelöltjeiket az Európai Parlamentbe. Ahol mindjárt sikerült is feltűnést kelteniük. A java azonban csak tavasszal jön. S lesz miről cikkeznie a NY Times-nak és a Zürcher Zeitung-nak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Tika
2009. július 20. 20:11
Hitegetés helyett tettek!!! Ez a baj??
drew2
2009. július 20. 14:45
engem nem érdekel, hogy mit cikkez a nyugati sajtó, ebben az országban REND-nek kell lennie!!!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását