2024. május 14. - Bonifác

Megkezdődhet a felújítás

Megkezdődhet a Zeneakadémia felújítása, miután szerdán Budapesten aláírták a rekonstrukcióra szánt 10,8 milliárd forintról szóló támogatási szerződést. A dokumentumot Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Batta András rektor és Mosonyi Balázs, a
2008. október 22. szerda 13:09 - Hírextra
A projekt keretében először a Wesselényi utca 52-ben található kiegészítő épületet újítják fel és korszerűsítik 2009 őszéig, majd a Liszt Ferenc téri zenepalota következik, ahol a munkálatok várhatóan 2011 őszére fejeződnek be.

A 10,8 milliárd forint értékű projektben 9,7 milliárdot képvisel az uniós támogatás és 1,1 milliárd a magyar költségvetési forrás, ez a pénz rendelkezésre áll - hangsúlyozta Hiller István. A miniszter kijelentette: a Zeneakadémia a magyar kultúra egyik legnagyobb büszkesége, hiszen egyszerre tiszteli a tradíciót, a legnemesebb hagyományokat és nyitott az új gondolatokra, az innovációra. Hozzátette, hogy a projekt előkészítését példátlan egyetértés kísérte.

Batta András rektor szerint szimbolikus jelentőségű, hogy éppen Liszt Ferenc születésnapján írták alá a támogatási szerződést. A világjáró zeneszerző-zongoraművész mindig pártfogolta az új gondolatokat, neki köszönhető az 1840-ben alapított Nemzeti Zenede, majd 1875-ben a Zeneakadémia létrejötte.

Beszámolt arról, hogy a Zeneakadémia megújítása nemcsak egyszerű rekonstrukció lesz, hanem a zenei felsőoktatás, a tehetséggondozás, a hangversenyélet friss szemléletű, tartalmi bővítése is, ily módon lesz az intézmény európai zenei központ.

Külön gondot fordítanak az infrastruktúra fejlesztésére is, például modern színpadgépezetet, klimatizált hangszerraktárat építenek. Megújul a Zeneakadémia és az utánpótlást adó Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola hangszerparkja, mintegy 500 millió forint értékben szereznek be a kortárs zenei művek megalkotásához és előadásához alkalmas eszközöket.

Az induló projekt közbeszerzési eljárásai folynak, tavasszal elkezdődhet a Wesselényi utcai épület átépítése, amely a menedzsment és a hallgatók kényelmét, valamint a korszerű oktatást szolgáló próbatermeknek, étkezőnek, közösségi tereknek ad helyet. Úgy tervezik, hogy 2009 novemberétől már a Liszt Ferenc téri épület megújítása folyhat, és úgy vélik, hogy 2011 végén, még a Liszt-emlékévben megnyílhat a felújított ház.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium közlése szerint a kormány 2007 júliusában fogadta el a Zeneakadémia felújítására benyújtott javaslatot. Ezt követően részletes hatástanulmányok készültek, kiválasztották a tervezőket és benyújtották az építési engedélyekhez szükséges dokumentumokat. Az engedélyek megszerzése után, idén júliusban a rekonstrukció előkészítési szakaszára vonatkozó 370 millió forintos támogatás tette lehetővé a projekt teljes körű előkészítését a végleges támogatási szerződés megkötésére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását