2024. május 6. - Ivett, Frida

Győr állítson szobrot Faludynak

Állítson szobrot Győr a politikai konszenzus jegyében Faludy Györgynek! - kezdeményezi Molnár Csaba, az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei elnöke, aki szerdai sajtótájékoztatóján indoklásként kiemelte: a költőt "a jobb- és a baloldal egyaránt az ,56-os kánon r
2008. október 22. szerda 13:05 - Hírextra
Az országgyűlési képviselő, megyei elnök, aki egyúttal a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára, közölte: a győri önkormányzatnak levelet küldött, abban ismertette javaslatát. Azért választotta ezt a formát, mert nem tagja a győri közgyűlésnek - tette hozzá.

Mint mondta, a Faludy-szobor az összefogás szimbolikus megjelenítése lehetne Győrött. Hiszen konzervatív, liberális és szociáldemokrata politikus egyaránt tisztelettel tekint a költőre, minden politikai oldal magáénak tudja vallani - hangoztatta.

"Faludyt nem lehet kisajátítani. Nem lehet azt mondani, hogy csak baloldali, vagy csak jobboldali. Faludy nem megosztó személyiség" - vélekedett Molnár Csaba.

A politikus visszatekintett az elmúlt 18-20 évre, amikor - mint rámutatott - ritkán sikerült összefogással, viták nélkül ünnepelni az 1956-os forradalom évfordulóját. S a vitákból az elmúlt években harcok és utcai háborúk lettek - fogalmazott.

Szerinte közös a politikai oldalak felelőssége abban, hogy a rendszerváltás óta 1956 közös ünnepének kultúráját nem sikerült megteremteni. Győr a szoborállítással az összefogásra adhatna példát a politikai harcoktól terhes országnak - mondta.

A javaslattevő arra számít, hogy kezdeményezését felkarolja a közgyűlés és a városvezetés. Lát esélyt arra, hogy 2009. október 23-án fel lehessen avatni a köztéri alkotást Győrött - közölte újságírói kérdésre Molnár Csaba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását