2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A gyerekek nem jutnak szakorvoshoz

A Magyar Nemzet arról ír, hogy súlyos hiányosságai vannak a hazai gyermekorvosi ellátásnak, ugyanis a mintegy kétmillió gyermeknek csupán harminc százaléka jut szükség esetén gyermekgyógyászatban is jártas doktorhoz.
2008. október 22. szerda 10:09 - Hírextra
A perifériára szoruló kistelepüléseken a felnőtt háziorvosok pótolják a nagymérvű hiányt. A szakma képviselői szerint néhány éven belül az egész országban veszélybe kerülhet az ellátás, mert gyermekorvosaink átlagéletkora 57 év, újabb generáció pedig nem áll mögöttük. A lap egy másik cikkben arra figyelmeztet, hogy az egészségügy lehet a jövő év fő vesztese. A tervezett járulék-csökkentés elmaradása miatt hiába lesz több bevétele az egészségbiztosítási kasszának, a pluszpénzt elvonja a kormány az ágazattól és nem közvetlenül egészségügyi célok kifizetésére fordítaná - állítják szakértők a büdzsé újonnan benyújtott tervezetére hivatkozva. Sinkó Eszter, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ szakértője szerint az ágazat finanszírozása reálértéken csökken az ideihez képest, ám a helyezet súlyosbítja, hogy a kormány az ágazati büdzséből, azaz Egészségbiztosítási Alapból több tízmilliárd forintot nem közvetlenül természetbeni egészségügyi szolgáltatásokra használ fel.

Minden évben dilemma, hogy mikor cseréljünk abroncsot - emlékeztet a Népszabadság. Egy biztos: nem érdemes megvárni az első megcsúszást és a sorban állást a gumisnál. Október végén elkezdődnek a kampányok, a téli gumikat akciósan kínálják, aztán a kocsik többségén maradnak a nyári abroncsok. Nem olcsó a csere, de megéri, mert 40-50 ezer forintért négy új gumit lehet kapni, és ennyiből nem lehet megúszni egy kisebb koccanást sem, márpedig a hideg reggeleken meg estéken van esély a megcsúszásra.

Az index.hun arról lehet olvasni, hogy korábbi protokoll-tanácsadója színműveit protezsálta több színházzal rendelkező város polgármesterénél Gyenesei István. A nyári, habkönnyű produkciót az önkormányzati miniszter többek között Kósa Lajos debreceni fideszes városvezetőnek ajánlotta fel a darab producerének elérhetőségeivel együtt. Gyenesei nem lát ebben semmi kivetnivalót. Öt és fél éven át volt kommunikációs tanácsadó Gyenesei István Somogy megyei közgyűlési elnök mellett Siposhegyi Péter, akinek színdarabjait az időközben miniszterré kinevezett politikus ajánlotta több polgármesternek. Az önkormányzati tárca vezetője kultúrmisszióként jellemezte akcióját abban a levélben, amelyet minisztériumi fejléccel, hivatalos pecséttel küldött szét a településeknek.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy Németországban jövőre nem nő a gazdaság, az eurózónáé pedig csak 0,2 százalékos lesz a tavalyi 2,6 és az idei 1,3 százalék után a Nemzetközi Valutaalap féléves jelentése szerint. Az egyetlen pozitívum, hogy lassulni fog az infláció is, ez lehetővé teszi, hogy az Európai Központi Bank csökkentese a kamatokat. Az IMF hazánkban 2008-ban 1,9, 2009-ben pedig 2,3 százalékos GDP-növekedést vár, idén 6,3, jövőre pedig 4,1 százalékos infláció mellett. A jelentés szerint ebben az évben recesszióba kerülhet Olaszország és Írország.

A Világgazdaságban arról lehet olvasni, hogy csak a magániskolák felénél talált rendben mindent az ÁSZ. A számvevőszék vizsgálata során kiderült, hogy sok mulasztás a hiányos és nem egyértelmű szabályozásra vezethető vissza. A közoktatási normatív hozzájárulások és támogatások igénybevétele alapján tavaly a non-profit fenntartói elszámolások 83 százaléka nem volt megbízható, az elszámolt támogatáshoz viszonyított eltérések mértéke meghaladta a 13 százalékot. A vizsgálat szerint a jogi háttért hiányosságai is hozzájárulnak a magániskolai gazdálkodás átláthatatlanságához.

A penzcentrum.hu arról ír, hogy az elmúlt években folyamatosan nőtt hazánkban a középfokúnál magasabb végzettséggel rendelkezők aránya: 2006-ban az OECD statisztikák szerint hazánk 25-64 közötti lakosságának több mint 35 százaléka felsőfokú végzettséggel rendelkezett.

Mindeközben a sajtó olyan hírektől hemzseg, hogy nem csak Nyugat-Európában, de hazánkban is egyre égetőbb probléma a szakképzett fizikai dolgozók hiánya. A szakmunkások iránti túlkereslet számos országban problémát okoz. Elég, ha ellátogatunk az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapjára, ahol a legfrissebb hírek között szinte mást sem találni, mint hegesztők, műszerészek, ápolónők és hentesek számára szóló külföldi álláshirdetéseket. Ez persze az itthoni problémákat csak fokozza, ugyanis a hazai tartós munkaerőhiány többségét, egyes felmérések szerint, a szakképzettséget igénylő fizikai állások teszik ki. A szülők többsége mégis azt szeretné, ha gyermeke továbbtanulna, hátha úgy könnyebben boldogul majd dolgos éveiben, ráadásul ma már szinte derogál hentesnek, vagy padlóburkolónak tanulni.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását