2024. április 19. - Emma

"Nagyon európainak" ígérkezik a római Filmünnep

"Nagyon európainak" ígérkezik 20 versenyfilmjével a szerdán kezdődő római Filmünnep (Festa del Cinema), amelyet harmadik alkalommal rendeznek meg.
2008. október 21. kedd 10:18 - Hírextra
Az október 31-ig tartó filmszemle, amelyet három évvel ezelőtt Róma akkori, filmbarát főpolgármestere, Walter Veltroni indított el azzal a szándékkal, hogy az Örök Várost bevonja a nagy nemzetközi filmfesztiválok körébe, a különböző kategóriákkal, gyermekprogrammal és retrospektív vetítésekkel mintegy 150 filmet kínál a látogatóknak.

Szemben az előző két rendezvénnyel, nem lesz hollywoodi sztárparádé, a versenyfilmek többsége európai. Mindössze egyetlen amerikait válogattak be, Gavin O,Connor Büszkeség és dicsőség (Pride and Glory) című alkotását, Edward Nortonnal és Colin Farrellel a főszerepben, ez utóbbi személyesen is jelen lesz. A mezőnyben hét olasz és öt francia filmet mutatnak be. A házigazdákat képviseli a versenyprogram nyitófilmje, a Maria Sole Tognazzi rendezte A férfi, aki szeret (L,uomo che ama), Monica Belluccival a főszerepben. A francia filmek közül nagy várakozás előzi meg Francois Dupeyron Segíts magadon és Isten is megsegít (Aide-toi et le ciel t,aidera), valamint Josiane Balasko A kliens című alkotását. Pénteken vetítenek két olyan német filmet, amely a szélsőbaloldali terrorizmusról szól: a szeptemberben nagy viták közepette bemutatott Baader-Meinhof komplexumot, és a Hosszú árnyakat (Schattenvelt), amely új életet kezdő egykori terroristát állít a középpontba.

Csütörtökön lesz a premierje a 8 című filmnek, amelyben nyolc neves rendező mondja el véleményét nyolc epizódban a szegénységről, a fejlődés lehetőségeiről. Az alkotók közül Jane Champion új-zélandi, Gus Van Sant amerikai és Wim Wenders német rendező személyes jelenlétével is megtiszteli a fesztivált.

A szerdai megnyitót Al Pacino celebrálja: a világhírű olasz-amerikai színész "moziórát" tart a közönségnek, és átvesz egy kitüntetést a Lee Strasberg alapította New York-i Actor,s Studio nevében, amelyben ő maga is tanult annak idején, és ahonnan olyan kiváló művészek kerültek ki az évtizedek során, mint Marlon Brando, Paul Newman, Marilyn Monroe, James Dean, Dustin Hoffman, Robert De Niro vagy Julia Roberts.

Több római kiállítás is kötődik a fesztiválhoz: 100 fotón mutatják be a közelmúltban elhunyt nagy olasz rendező, Dino Risi, az Előzés és a Szörnyetegek alkotójának munkásságát, a Volt egyszer egy 48 című tárlat pedig az olasz neorealizmus 60 évvel ezelőtti fénykorát, többek között Luchino Visconti, Roberto Rossellini, Vittorio de Sica filmjeit mutatja be.

A római Filmünnepet nemcsak a szakmának és a sajtónak, hanem a nagyközönségnek is szánják. 2007-ben az eladott 110 ezer jegyből 62 ezer a mozi szerelmeseinek jutott. A közönség fontos részese a díjak odaítélésének, mivel minden versenyfilmet osztályozhatnak, ennek alapján adják ki a legnagyobb sikert aratott műnek a Marcus Aurelius császárról elnevezett díjat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását