2024. április 25. - Márk

Mandulafát ültettek Janus Pannonius tiszteletére

Mandulafa-ültetéssel tisztelegtek közéleti személyiségek Janus Pannonius előtt a humanista költő újratemetését megelőzően, kedden Pécsett.
2008. október 21. kedd 15:47 - Hírextra
Az emlékezők között Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Péterfalvi Attila volt adatvédelmi biztos, a pécsi önkormányzat, a kisebbségi önkormányzatok vezetői, s mások mellett a Baranya Megyei Bíróság elnöke is elültetett egy-egy fát a Dómmúzeum kertjében.
Szili Katalin beszédében azt mondta: a Pécsnek új ragyogást kölcsönző, tél végén, tavasz elején nyíló mandulafák a megújulást, a humanizmust éppúgy jelképezik, mint a költészetet, a könyvek dicséretét, a természet, az élet és a béke szeretetét.

A kedden elültetett huszonöt mandulafa mementó az utókornak. Rájuk pillantva a jövő nemzedékei talán arra is gondolnak majd, hogy valaha valakik tisztelegtek a kultúra, a műveltség, az örök értékek előtt, és hitték, fagyban is lehet rügyeket fakasztani - fogalmazott a házelnök.

Hiller István újságíróknak úgy fogalmazott, hogy Janus Pannonius újratemetése nem hagyományos gyászszertartásnak, sokkal inkább olyan eseménynek tekinthető, amikor a költőóriás kis időre visszatér közénk.

Janus Pannonius hazáját szerető, tehetséges és tehetségét kamatoztatni tudó reneszánsz ember volt. Harmincnyolc év alatt érte el azt, amit mi ötszáz év után is ünneplünk, becsülünk, tisztelünk - hangsúlyozta a miniszter.

A köztéri mandulafa-ültetési akciót a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága hirdette meg a közelmúltban. A költőóriás Egy dunántúli mandulafáról című verse ihlette kezdeményezés keretében félezer mandulafa-csemetét ültetnek el Pécsett.

A humanista költőt 16 órakor temetik újra a pécsi székesegyház altemplomában. Janus Pannoniust (1434-1472) Dulánszky Nándor püspök mellett helyezik végső nyugalomra. A költő csontjait 1991-ben a pécsi székesegyház renoválásakor fedezték fel.

A püspökség eddig is valószínűsítette, de a legújabb antropológiai vizsgálatok idén tavasszal kapott eredményei alapján biztosra veszi, hogy Janus Pannonius csontjait találták meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását